Omul responsabil de cea mai mare scurgere de informatii din istoria politica a SUA si a serviciilor secrete americane a aparut in cursul zilei de ieri in cadrul unui interviu publicat in paralel de The Guardian si de Washington Post!

Pentru multi, toata nebunia cu iz de teorie conspirationista ce a pus stapanire de primele pagini ale celor mai mari publicatii americane, a parut a fi doar o stire de duzina, insa clipul urmator vine sa confirme ca tot ceea ce se intampla este rezultatul curajului unui tanar de 29 de ani care avand cunostinte despre activitatile serviciilor secrete americane si britanice a decis ca este momentul sa nu mai astepte ca altcineva sa desconspire totul si sa actioneze direct, expunandu-si propria-i siguranta!

Interviul a fost filmat in data de 6 iunie, in Hong Kong!

Edward Snowden este specialist in tehnologie si lucreaza pentru compania Booz Allen Hamilton, fusese contractat de NSA, dupa ce in trecut lucrase si pentru CIA!

Intrebat de ce a ales sa desconspire activitatile NSA, Edward a spus:

-este o problema de principiu, pentru ca guvernul si-a atribuit puteri la care nu are dreptul, neexistand un controlor al guvernului;

-nu putem permite guvernului american sa intimideze oamenii cu amenintari de persecutie, pentru ca este impotriva interesului public;

-as fi putut vinde toate aceste informatii unor guverne straine, dar sunt lucruri mult mai importante decat banii

Referitor la pericolul la care s-a expus, Edward Snowden, fost angajat CIA, a declarat:

-nu imi este frica pentru ca asta este alegerea ce am facut-o, sunt constient ca tot restul vietii voi trai cu gandul ca intr-o zi ma vor prinde;

-este doar o problema de timp sa ma prinda, nu te poti opune celei mai mari structuri de informatii si securitate din lume, pentru ca ei cand vor sa te prinda, te prind;

Desi initial pozitia guvernului american, in frunte cu Barack Obama, fusese una de ”nu vom comenta pe aceasta tema”, in cursul zilei de 7 iunie a existat totusi o prezentare a pozitiei oficiale, din partea presedintelui american:

In incheiere!

Daca pentru presa din Romania, subiectul nu prezinta maxim interes, exceptie facand Stirile Pro Tv, care-si pastreaza blazonul,pentru presa din SUA si marea Britanie in special subiectul este unul care tine primele pagini ale celor mai mari publicatii!

Daca va intrebati ”de ce Marea Britanie?”, raspunsul este ca datele desconspirate de Edward Snowden incrimineaza nu numai serviciile de informatii americane ci si pe cele britanice!

Referitor la supravegherea datelor celor 9 giganti ai internetului:-fiecare dintre cele 9 companii au respins acuzatiile, Google realizand in cursul zilei de sambata o verificare a intregului software, inclusiv pentru Youtube, pentru a se asigura ca nu exista acele ”portite secrete”!

De ce a ales Edward Snowden, Honk Kong-ul? Pentru ca tratatele bilaterale intre SUA si China pot permite oficialitatilor chineze sa refuze extradarea specialistului!

*acesta a fost Pulsul Zilei in Online (si vine tot din SUA)

**surse:- The Guardian, The Washington post, The Atlantic Wire, South China Morning Post