Una din stirile ce fac inconjurul internetului in acest moment vine tocmai din SUA, mai bine zis din statul Michigan, acolo unde metropola Detroit a fost declarata falimentara! Evident, este vorba despre faliment la nivel de municipalitate si administratie locala!
Nu, nu este rezultatul recentei crize economice, Detroit se zbate pentru supravietuire de mai bine de 10 de ani, chiar daca pentru americani dar si pentru intreaga lume, orasul Detroit era un sinonim pentru industria auto, General Motors si Chrysler fiind doua din marile companii ce-si desfasurau afacerile in zona!
Motivul celui mai mare faliment al unei administratii municipale din istoria SUA?
Detroit este orasul cu cea mai mare rata a criminalitatii din SUA, si a tot fost in ultimii 60 de ani, ceea ce a dus cel mai probabil si la plecarea a mai mult de jumatate din populatia orasului! In 1950, Detroit avea aproximativ 2 milioane de locuitori, azi nu are mai mult de 700.000!
Exodul populatiei coroborat cu un management local defectuos, plecarea marilor companii, toate insumate au dus la ceea ce azi se numeste ”cel mai mare faliment din istoria SUA”!
Daca la mijlocul secolului trecut Detroit era al patrulea cel mai mare oras din SUA, azi nu este decat un oras ce are nevoie de interventia in forta a guvernului american pentru a supravietui, asta pentru ca municipalitatea, administratorii locali, au reusit sa indatoreze orasul catre diverse banci cu aproximativ 19 miliarde de dolari (cat era datoria publica in luna martie a.c.), suma ce depaseste cu mult capacitatea bugetului local si drept urmare, guvernatorul statului Michigan a acceptat cererea de intrare in faliment a orasului!
La o scara mult mai redusa, undeva la finalul lunii iunie, si in Romania se inregistrase prima cerere de intrare in faliment a unui oras, administratia locala a Aninoasa, micutul oras din judetul Hunedoara, demarand procedurile de intrare in insolventa, asta dupa ce s-a constatat ca datoriile erau cu mult mai mari decat bugetul local si imposbil de platit!
*Acesta a fost Pulsul Zilei in Online
*sursa: –WSJ