Un subiect pe placul meu dar in acelasi timp un subiect despre care nu am de gand sa filozofez si chiar vreau sa fiu cat mai direct, clar si sincer in raspunsuri!

-De ce as ramane?

-Din acelasi motiv pentru care imi iubesc mama si mi-am iubit parintii!

-De ce as pleca?
-Sincer sunt plecat de cativa ani buni, dar sunt plecat doar cu trupul, pentru ca sufletul si mintea mea au ramas in Romania, de fapt e impropriu spus ca am plecat, pentru ca in sinea mea ma consider mereu in transfer! Singul motiv pentru care am plecat a fost acela ca nu am mai putut suporta sa ma simt inferior altora desi eram cel putin egali! Se pare ca am ales bine, macar prin prisma faptului ca am descoperit ca oamenii sunt intradevar egali si nu numai in randurile scrise ale Cartei Drepturilor Omului ci in realitate prin prisma comportamentului, respectului unuia fata de semenii sei si viceversa!….ah…si poate ca am mers intr-una din tarile unde locuitorii sai sunt printre cei mai rasisti si cei mai nationalisti din cate natii exista…si am cunoscut destule natii!

-De ce as ramane?
– Nu imi place sa fug de probleme, cel mult pot sa incerc sa ma feresc o perioada, suficient de mult incat sa-mi dau seama cum sa rezolv acele probleme, asta daca pot sa ma feresc, altminteri obisnuiesc contactul direct si fara menajamente cu acele probleme! Poate am fost un ”caz” fericit caci nu m-am confruntat cu un altfel de gen de probleme, gen persecutii politice si militienesti….sau poate asa mi-a fost mie scris destinul…habar nu am!

Citeam zilele trecute prin blogosfera ca romanii plecati in strainatate descopera brusc un sentiment de patriotism pe care nici nu stiau ca-l au si chiar dovedesc un patriotism vadit mai puternic decat cei ce raman in tara! Inclin sa dau dreptate, pentru ca asa cum spune proverbul ” nu poti sa-ti dai seama cat de frumoasa este casa ta decat daca o privesti din departare”!..ah..si mai este ceva…printre straini, indiferent de cat de italian, francez sau altceva te.ai simti, cat de bine ai fi integrat, tot strain te vei simti, chiar de ei, strainii te-au adoptat ca fiind unul de-al lor tot strain te vei simti si chiar din ziua 1 in care pleci din tara iti dai seama ca ai nevoie de casa ta, ai nevoie sa spui cine esti si de unde esti, ai nevoie sa fii roman!
…cu siguranta cei plecati afara isi pot permite, financiar, sa fie mult mai patrioti, pentru ca asta e adevarul, patriotismul inseamna in mare masura dragoste..si in purul spirit balcanic, dragostea nu tine de foame!

Articol participant la Blog Power, editia 5!