Google a decis să schimbe puţin “jucăriile” din Adwords şi să renunţe la 2 tipuri de potrivire a cuvintelor ce declanşează reclamele în GSN (Google Search Network), păstrând doar pe celelalte 2.

Astfel, din septembrie, Google a anunţat că Adwords nu va mai avea disponibile Exact şi Phrase Match ca opţiuni la tipurile de potrivire a cuvintelor cheie ce declanşează reclamele. Motivul nu este clar sau cel puţin, Google, nu îl oferă. Explicaţia lor s-a rezumat la simplul motiv că majoritatea marketerilor oricum nu foloseau decât Broadmatch şi Broadmatch Modifier şi că testele lor arată că este nevoie de o scădere a nivelului de complexitate în setările şi targetarea din campaniile de tip GSN.

Mie sincer nu mi se pare nu motiv plauzibil. Iar explicaţia este probabil alta şi are legătură cu concurenţa acerbă şi un CPC (cost per click) din ce în ce mai mare, în ultima perioadă, pentru astfel de cuvinte.

Într-adevăr, folosirea de Exact şi Phrase Match ca tip de potrivire a cuvintelor cheie duce inevitabil şi la reducerea volumului de trafic pentru respectivele cuvinte. Însă pentru un număr foarte mare dintre aceste cuvinte traficul rămâne suficient de mare încât să merite competiţia.

Ce înseamnă această schimbare?

Cum tot Google a spus, majoritatea marketerilor nici nu vor observa schimbarea. Dar asta nu înseamnă că nu va avea şi un efect real asupra campaniilor.

Iată câteva elemente, uşor predictibile, ale efectului acestei schimbări:

-folosirea de Exact şi Phrase Match duce implicit, în majoritatea cazurilor, şi la un scor de calitate mai mare (esenţial pentru o rată CPC mai mică şi o poziţionare mai bună a reclamei), ori din moment ce schimbarea va fi făcută, acest lucru nu se va mai întâmpla, iar concurenţa se va muta pe mult mai multe cuvinte;

-rata CPC va scădea, pentru cuvintele populare şi care aduc de regulă trafic şi mai apoi conversii, însă o rată CPC mică ajută în principal jucătorii mici, cei ce lucrează cu bugete foarte mici, care-şi vor permite astfel să concureze cu marii jucători din piaţă mai mult de câteva ore pe zi, însă acest lucru, cred eu, va fi doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru că mai apoi, inevitabil, rata CPC va creşte (adică va fi la fel ca până acum);

-folosirea doar a Broadmatch şi Broadmatch Modifier, consider că duce implicit şi la mai slab calitativa targetare a potenţialilor clienţi iar şansele de a rata pe cei care chiar efectuează conversii cresc considerabil;

-eliminarea Exact şi Phrase Match obligă la folosirea unui număr cât mai mare de cuvinte cheie negative care să ajute la filtrarea şi canalizarea traficului relevant, ori din chestia asta rezultă din nou pericolul de a rata conversii;

Concluzia mea, cred eu, este clară. În loc să simplifice, aşa cum declarau că îşi doresc, Google complică şi mai mult lucrurile în campaniile Adwords, punând marketerii într-un constant “joc de glezne”, făcând conversiile şi mai greu de obţinut. Şi, în mod direct, ducând la creşterea bugetelor investite.

*mai multe info