coruptie si hotie

Impresionant modul cum trateaza presa si blogosfera topicul, probabil, cel mai fierbinte in acest inceput geros de februarie, referitor la cum s-a dat liber la coruptie si hotie in Romania.

Sigur, ne vom intreba ca tampitii peste doar cateva luni, iarasi, cum mama-naibii si de ce nu ne vor astia din UE in spatiul Schengen?! La fel, sigur, ne vom intreba de ce oare tara asta merge ca racul sau mai bine zis ca dracul?! Dar, astea sunt doar fineturi, detalii nesemnificative pentru formatorii si liderii de opinie, publica.

Modificarea codurilor penal si de procedura penala, ”imblanzirea” procedurilor si modurilor de calcul ale pedepselor, nu reprezinta pentru multi un interes major. Un interes major il reprezinta modul cum Presedintele Basescu si-a dat cu stangul in dreptul incercand ieri sa explice esecul STS, vis-a-vis de cum a ”tratat” recentul accident aviatic din Apuseni.

Da, ne uitam ”toti” atenti incercand sa intelegem ce a vrut sa spuna Traian Basescu, ieri, dar ignoram fara sa vrem esentialul si anume ca subiectul care ar trebui sa beneficieze de intreaga noastra atentie este:

-cum dracu’ poti sa eliberezi din inchisoare un criminal si un violator ce nu si-a ispasit nici macar jumatate din pedeapsa?

Asta au facut noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala, au trimis spre reeducare criminali si infractori, ca si cand ar fi spus cu o seninatate morbida ”a gresi e omeneste”, scotandu-i dintr-un regim de detentie aspru si trimitandu-i ”campusuri” de reeducare.

Nu, nu e o greseala sa omori o fetita de doar 8 ani, dupa ce ai violat-o! Se numeste crima, se numeste premeditare, se numeste viol, tu te numesti un pericol pentru societate (indiferent care au fost circumstantele pentru fapta ta, tu trebuie sa suporti pedeapsa, macar atat). Ori, daca tot societatea accepta cu tu sa iesi din inchisoare, fara ca nici macar sa-ti fi ispasit pedeapsa, atunci societatea este bolnava sau cel putin condusa de oameni bolnavi psihic. 

Da, ne vom lamenta de coruptie si hotie, vom striga sus si tare ca-ca la noi la nimenea, ca doar in Romania gasesti coruptie si hotie tolerate de legislatie.

Si mai trist e ca putini vad efectul real al modificarilor de Cod Penal, efect ce se va simti in chiar urmatoarea perioada.

Care este efectul cand tolerezi procedural fapte de coruptie si hotie?

-pai simplu, populatia se va panica, pentru ca e normal ca nimeni sa nu se mai considere in siguranta, iar mai apoi salvatorii patriei vor mai scoate din joben, iarasi, niste legi neghioabe si bolnave rational pentru a proteja populatia, care populatie pentru a fi in siguranta va accepta aceste legi, indiferent de textul si impactul asupra propriei libertati.

…fuck, parca ministrii si parlamentarii ar fi citit teoriile conspiratiei, nu altceva….

Sigur, pana in toamna ne vom duela cu totii in cuvinte, declaratii, vom participa la lupta electorala, vom considera ca suntem activi in viata societatii romanesti. Dar, serios, asta am tot facut de vreo 25 de ani, iar impactul e ca devenim incet si sigur o tara de prosti, pupincuristi pentru o mana de galbeni, surzi si neglijenti fata de propriile vieti.

Ignoram voit ca de pe 1 februarie 2014 e dat liber la coruptie si hotie, in Romania.