Este una din informatiile, parca, prea putin dezbatute in ultimile zile la nivel media.

Doua corporatii din China au inchiriat, pentru urmatorii 50 de ani, 3 milioane de hectare de teren agricol in Ucraina!

Informatia ar putea fi trecuta la capitolul ”investitii” insa mutarea in sine tinde sa nasca enorm de multe controverse la nivel international.

In 2012, chinezii au cumparat cea mai mare ferma de bumbac din Australia, aproximativ 700 de hectare de teren fiind cultivate acum doar cu scopul de a trimite bumbac in China. Foarte multi australieni au considerat atunci ca fiind complet hazardata decizia politicienilor de a accepta ca o companie chinezeasca sa vina si sa produca exclusiv pentru China, rezultatul fiind un referendum national ale carui rezultate inca nasc discutii puternice.

Construiesc chinezii un imperiu global?

Asta este intrebarea ce naste divergente la nivel politic in intreaga lume! Sub pretextul ca au o cincime din intreaga populatie a lumii iar teritoriul agricol in China este limitat, corporatiile chinezesti au trecut la cumpararea de terenuri agricole din strainatate. In Africa, mai ales in Sudan si Senegal, chinezii detin peste 100.000 de hectare de terenuri agricole ce produc exclusiv pentru piata chinezeasca, suprafata acestor terenuri urmand a creste exponential in urmatorii ani.

Totul se intampla din dorinta politicienilor chinezi de a asigura minim 95% din cererea de alimente de pe piata interna, o piata unde cererea este cu mult mai mare decat oferta, in principal datorita randamentului scazut al agricultorilor chinezi.

Acordul recent semnat cu Ucraina prevede o investitie uriasa, peste 2,6 miliarde de euro in urmatorii ani, pasul initial fiind exploatarea a 100.000 de hectare de teren agricol, urmand ca suprafata exploatata de chinezi sa ajunga in urmatorii 5 ani la 3 milioane de hectare. Asta inseamna ca 9% din terenul agricol al Ucrainei va fi exploatat de chinezi, cu destinatia finala a produselor fiind China. Acordul dintre cele doua tari se intinde pe urmatorii 50 de ani.

Peste 5 milioane de hectare de teren agricol au chinezii in afara propriei tari!

La nivelul anului 2009, corporatiile chinezesti detineau peste 2 milioane de hectare de teren agricol pe teritoriile altor tari, cu preponderenta in Africa si America de Sud. In urma recentului acord semnat cu Ucraina, chinezii vor detine incepand cu urmatoarea perioada peste 5 milioane de terenuri agricole pe teritoriile altor tari.

De ce controversa?

Teoretic chinezii investesc sume uriase in terenurile pentru care semneaza acorduri de intelegere. Asta insemna multi bani la bugetele tarilor unde ei investesc. In Africa, pana in 2012, chinezii investisera peste 3 miliarde de dolari in agricultura ceea ce inseamna o uriasa ”gura de oxigen” economic vorbind, pentru tarile africane.

Totusi, foarte multi analisti sunt de parere ca atitudinea coroporatiilor chinezesti nu este tocmai cea potrivita si ca forteaza un monopol in anii urmatori pe piata agro-alimentara, pornind de la premisa ca era la fel de usor pentru China, tinand cont de sumele investite, sa importe produse agricole direct din tarile unde au investit insa fara a achizitiona terenurile respective, lasand producatorii locali sa decida preturile si destinatia produselor. Altfel insa, exista marele pericol ca in maxim 10 ani de zile, cand China se presupune ca ar ajunge cel mai mare producator agricol din lume, corporatiile chinezesti sa dicteze in intreaga piata globala a produselor agro-alimentare, controland productii vaste in mai multe tari si deci implicit controland preturi dar si decizii locale. Monopol, cu alte cuvinte!

Se va dezbate indelung pe tema asta in urmatoarea perioada, sunt de altfel asteptate masuri din parte Uniunii Europene pentru protejarea tarilor membre, in special a celor mari producatoare de produse agro-alimentare, mai ales ca nu doar China cumpara sau inchiriaza mari suprafete de terenuri agricole ci si India si Egipt, insa chinezii sunt cei mai activi in aceasta privinta.

*sursa