Pentru ca luna noiembrie a fost pe balantza.com o luna dedicata SEO, se cuvine sa continui pe aceeasi linie, atingand unul dintre subiectele cele mai fierbinti in materie de optimizare SEO.

In cele ce urmeaza voi lista si explica cateva tehnici Black Hat prin care se incearca(si uneori se reuseste, pentru o scurta perioada de timp) manipularea algoritimilor Google, Bing, Ask sau orice alt motor de cautare(important).

Textul ascuns.

Nu stiu daca stiati sau ati auzit de tehnica asta, dar este una dintre cele mai de efect si cu siguranta una dintre cele mai periculoase! Tehnica este folosita de bloggeri, in special, dar si de alti webmasteri!

Procedeul este foarte simplu, pe langa textul afisat cititorilor, intr-un articol se mai introduce si o serie de cuvinte cheie populare, de exemplu pe Google! Insa, daca textul articolului este vizibil deopotriva cititorilor umani dar si robotilor de indexare, nu acelasi lucru se poate spune si despre seriile de cuvinte cheie, care sunt vizibile doar motoarelor de cautare! Nu este cine stie ce inginerie tehnica, pur si simplu acele serii de cuvinte cheie sunt scrise in articol ca si restul cuvintelor, insa au o culoare a fontului de scris identica cu fundalul paginii ceea ce le face invizibile in ochii oamenilor! Procedeul acesta urca in rank foarte rapid un blog sau website, insa numai pentru o perioada de timp, pana cand (intr-o luna, doua, trei) respectivului blog/website i se face o inspectie a continutului de catre specialisti Google iar blogul/website-ul vine blocat, exclus din Google Search!

Pagini de intrare

Aici este ceva mai complicat, pentru ca implica folosirea unui soft de redirectionare a vizitatorilor! Practic, se creeaza o pagina de ”aterizare” pe care sunt listate si actualizate frecvent serii de cuvinte cheie populare! Motoarele de inregistrare indexeaza respectiva pagina, cuvintele cheie afisate si evident, ”sunt fortate” sa ridice rankul respectivului blog/website, tocmai datorita acelei densitati de cuvinte cheie populare! In cautari, pe motoarele de indexare, respectiva pagina capata intaietate, normal, avand atatea mii de cuinte cheie, iar cand vizitatorul uman acceseaza pagina in cautare de informatie relevanta, intra in joc softul de redirectionare care trimite vizitatorul care alte pagini, aleatoriu alese, astfel ca vizitatorul nici macar nu vede respectiva pagina de cuvinte cheie si evident, confuz pleaca de pe acel website/blog! Rezultatul unei astfel de tehnici duce chiar la blocarea adresei IP care apare in dreptul identitatii respectivului website/blog si nu numai blocarea websiteului cum se face in alte cazuri!

Content Scraping(razuirea continutului)

Este una dintre cele mai periculoase tehnici, una pentru care Google a cerut ajutorul politiei si FBI si implicit arestarea celor ce foloseau aceasta tehnica! Destul de complicat de realizat, necesita un soft de agregare de continut! Practic respectivul soft preia de pe alte bloguri/website-uri continut considerat a fi valoros in SERP(popular in cautari) pe care mai apoi in functie de anumite setari, il modifica, il ”razuieste”, eliminand anumite cuvinte si realizand un continut ce nu poate fi suspectat de plagiat sau furt de proprietate intelectuala! Pe scurt, se preia articole populare, indiferent de topic, se combina acele articole intre ele, se elimina cateva cuvinte comune, apoi mixtul realizat este prezentat ca si continut unic, unul fara noima pentru oameni, pentru ca va parea scris de un bolnav mintal, insa unul extrem de pretios in cautari pe motoare de cautare, tocmai pentru ca este plin de elemente cheie valoroase in cautari! Repet, aplicarea unei astfel de tehnici i-a facut pe cei de la Google sa ceara ajutorul FBI!

Cloaking(deghizare)

Una din tehnicile foarte la moda in ziua de azi, mai ales in mass media din Romania, nu putine fiind site-urile de stiri de la noi care apeleaza la aceasta tehnica! Evident, tehnica este aplicata peste tot in lume!

Practic,  cu ajutorul unui soft(plugin) de optimizare SEO sunt create doua versiuni de articol, una care va fi disponibila cititorilor umani, alta(mai scurta) ce va fi disponibila doar robotilor de indexare! Cunoasteti cu totii(ma rog, cei cu host propriu) pluginurile SEO si campurile aferente optimizarii si stiti sa le utilizati! Problema cea mare este, evident, faptul ca desi in cautari apare o varianta(falsa) a articolului dar care pare foarte reala, atunci cand vizitatorul intra pe blog/website descopera ca a fost pacalit, insa si mai grav este ca odata pacalit si manipulat pentru a intra pe respectivul blog/website, vizitatorului ii este afisat advertising! Evident, dupa foarte putin timp(de regula in maxim 2 luni de zile), respectivul blog/website vine penalizat drastic si chiar blocat!

Densitate foarte mare de cuvinte cheie(tag-uri)

Asta este o tehnica mai ”soft” pentru ca e usor de realizat, asa cum lesne deduceti, pentru ca e vorba doar de inserarea a cat mai multor cuvinte cheie(tag-uri, in cazul blogurilor)! Este o tehnica frecvent folosita de bloggeri novici in domeniul bloggingului si care dornici de rank-upgrade cat mai rapid insereaza mai mult de 7 cuvinte cheie per articol! Limita de cuvinte cheie este de 20, Google recomanda folosirea a maxim 10, si tot Google considera cuvinte cheie si categoria sau categoriile in care a fost introdus articolul, luna publicarii(ca arhiva), de unde rezulta ca folosirea a mai mult de 7 cuvinte cheie per articol, va aduce penalizari pe viitor! Partea ”black hat” este ca tocmai acele cuvinte cheie inserate nici macar sa nu se regaseasca in articol!

Link Spam

Este o tehnica ce se afla la ”apusul existentei sale”! Datorita firewallurilor si softurilor de protectie instalate pe platformele cu hosting propriu, aplicarea unei astfel de tehnici a scazut in amploare, insa acum cativa ani(sa tot fie vreo 2) era foarte la moda, chiar si printre bloggerii romani!

Procedeul este simplu, intr-un articol publicat se insereaza legaturi spre alte bloguri sau website-uri, indiferent ca ar avea sau nu acelasi topic sau macar unul apropiat! Legatura(linkul) se face doar pentru ”merite” adica doar pentru a ”suge” din valoarea SEO a blogului conectat!

Multi bloggeri novici (sau inca novici) mai folosesc in continuarea conectarea fortata cu alte bloguri(chiar si prin optiunea de wordpress-dashboard numita ”send trackbacks”) doborand rankul blogului spre care conecteaza, insa poate per total, cel mai afectat site este Wikipedia, pentru ca nu-i asa, nu e o noutate ca un blog capata mai mare valoare daca trimite legaturi spre Wikipedia, dar mult mai important, daca sa zicem, in acelasi articol se introduc 5 legaturi diferite, spre 5 site-uri diferite, unul dintre ele fiind Wikipedia, la final toate celelalte 4 site-uri plus blogul ce trimite legaturile vor fi ridicate in rank!

Partea mult mai ”black hat” presupune link-uirea fortata prin metode de hacking, adica postare de linkuri in comentarii cu ajutorul unui software, ”injectii” de cod in MySQL sau in codul sursa al website-ului spre care se face legatura!

 

Pe viitor voi vorbi si despre tehnicile White Hat SEO dar si despre Grey Hat SEO(tehnici care afecteaza mai putin SERP si care sunt ignorate si penalizate mai putin), insa pana atunci, nu uitati, daca folositi cele spuse mai sus, o faceti pe riscul vostru, pentru ca asa cum web 3.0 este gata de implementare, orice tehnica black hat folosita poate atrage pe viitor interdictii permanente pe internet ale persoanelor ce le folosesc! Sfatul meu, si de fapt motivul pentru care am vorbit despre asta, este tocmai pentru a avea o sursa de unde sa invatati sa va feriti de optimizari eronate!