Unui utilizator de servicii financiare online i-a fost confiscata intreaga avere constituita din monede virtuale Bitcoin!

Daca pentru multi Bitcoin reprezinta una din solutiile prin care isi pot creste veniturile profitand de ”cursul valutar” al monedei virtuale in schimbul contra monezilor fizice, aflate sub controlul si administrarea bancilor (gen euro, dolar etc), pentru altii Bitcoin este solutia ideala prin care pot achizitiona diverse obiecte sau marfuri ilegale, totul sub premisa ca aceasta moneda virtuala este libera de sub incidenta legilor fiscale!

In urma cu cateva luni de zile va prezentam intr-un articol o posibila retea de spalare de bani, la nivel teoretic bineinteles, sustinand atunci ca Bitcoin poate fi o adevarata unealta pentru spalarea de bani!

In urma cu cateva zile, in SUA, unui utilizator de servicii financiare online (achizitii online altfel spus) i-au fost blocate fondurile de catre DEA (Departamentul Anti-Drog American) dupa ce utilizatorul, Eric Daniel Hughes, cumparase online substante interzise, adica droguri!

Fara a sabota in vreun fel sistemul Bitcoin, cei de la DEA au pus in aplicare un flagrant, construind un produs fictiv -momeala- intr-un magazin online anonim ”Silk Road anonymous marketplace” produsul fiind o substanta interzisa, plata acceptata fiind numai in Bitcoin! Astfel dupa ce achizitia propriu-zisa a fost facuta de catre respectivul utilizator, DEA a confiscat mai apoi intreaga suma de Bitcoin a utilizatorului! Procedeul nu este unul nou, agentiile guvernamentale americane aplicand de foarte multe ori in ultimii ani astfel de tactici generic numite ”honeypot” (borcanul cu miere)! Ceea ce este nou, insa, este ca DEA de aceasta data a confiscat ceva ce exista, teoretic, numai virtual, adica monezi Bitcoin!

DEA (Drug Enforcement Administration) devine astfel prima agentie guvernamentala care reuseste sa-si impuna autoritatea asupra sistemului Bitcoin, vazut a fi pana de curand un sistem financiar liber!

Evenimentul, unul asteptat de altfel de mult timp, vine sa confirme banuielile si acuzatiile multor utilizatori de servicii online ca Bitcoin ar permite achizitionarea de obiecte si marfuri ilegale, dar deasemenea, acest eveniment vine sa confirme si faptul ca Bitcoin nu este tocmai un sistem financiar liber si ca agentiile guvernamentale, politia, justitia, au autoritate asupra lui datorita simplului fapt ca au autoritate asupra internetului!

Cazul este unul relativ nou, stirea de altfel fiind publicata noaptea trecuta pe un blog american dedicat serviciilor financiare prin intermediul Bitcoin!

*Acesta a fost Pulsul Zilei in Online

**sursa- Let’s Talk About Bitcoin