Ne bucurăm ori întristăm când ne dăm seama că legislația care va interzice fumatul în România va fi pusă în vigoare și că va fi una dintre cele mai dure din lume, datorită limbajului de lemn și confuz de care parlamentarii și inițiatorii legii au dat dovadă.
Și cum studiile referitoare la fumatul în România abia acum apar, la săptămâni distanță după ce legea a fost aprobată de Parlament, nu este de mirare de ce proiecții și studii de impact lipsesc cu desăvârșire.
Așadar, hai să vedem câteva efecte probabile ale legii anti-fumat:
1 – Numărul fumătorilor nu va scădea, cel puțin nu mai rapid decât oricum ar fi scăzut, studiul IRES de ieri dar și alte studii de specialitate arată că multe persoane aleg să se lase de fumat o dată cu înaintarea în vârstă (logic și de ce), mai mult de atât, tot studiile de specialitate arată că interdicțiile aplicate tinerilor au un efect de bumerang;
2 – Va trebui interzisă reclama la țigări, complet, de peste tot. De la cea din supermarketuri până la orice alt fel de reclamă, de la agenții de Sales care te abordează lângă casele de marcat până la cea prin plasare de produs;
- bănuiesc că vă este logic de ce, în fond nu poți să interzici cu jumătăți de măsură, adică să interzici fumatul dar reclama nu!
3 – Va trebui interzisă vânzarea de țigări în orice spațiu comercial unde se vând alimente, produsele din tutun destinate inhalării voluntare alături de altele asemenea, trebuind să fie vândute în spații special amenajate;
- iarăși, este logic de ce, în fond nu poți interzice fumatul, dar să permiți comercializarea oriunde și oricum;
4 – Aberația conform căreia încasările restaurantelor și cluburilor/barurilor vor crește nu va deveni realitate, nu în următorii 10 până la 15 ani, nu din moment ce aproximativ 1 din 3 români sunt fumători, proporția fiind mai mare pe segmentul dmeografic 18-45 de ani;
5 – Așa cum spuneam, exista deja legislație (legea 349/2002), o legislație care viza toate produsele din tutun, inhalabile voluntar, masticabile etc. Interzicând fumatul, vor trebui interzise și aceste produse, gen plasturi, țigări electronice ș.a.m.d.
6 – Toate aceste interdicții vor avea un impact sigur înainte de toate, locuri de muncă pierdute, șomaj pentru mulți proaspăt absolvenți de liceu ori facultate (care este jobul cel mai frecvent la tineri, dacă nu Sales?!).
7 – Cum va fi pusă în aplicare legea asta în zonele rurale? Pentru că și acolo sunt baruri, cluburi, discoteci. Se va ajunge la situații de compromis, de neaplicare a legii. Adică fix ca până acum.
Lista poate continua, de fapt poate va continua. Ideea generală este, de asta am și scris, că legea asta a fost scrisă și adoptată la repezeală, cumva pentru a specula impactul emoțional provocat de tragedia din Colectiv. În plus de asta, comparația cu ce fac alte state din UE nu rezistă, nu în situația în care noi suntem, ecomomic, social și legislativ vorbind, la 30-40 de ani distanță de Germania, UK, Franța, Suedia etc. Ceea ce duce la o concluzie ciudată, că legea anti-fumat nu a fost făcută pentru nefumători, nu împotriva fumătorilor, ci pentru a specula niște oportunități în folosul ”băieților deștepți”!