Umblă zilele astea pe internetul românesc, în mod viral, nişte clipuri care caută să dovedească faptul că pe merele de import există ceva compuşi chimici, ca ceara, şi că aceste substanţe pot fi periculoase pentru consumatori.
Ceea ce, spre ignoranţa multora, nu se spune este că multe fructe secretă propria ceară, în mod natural. Mere, pere, prune şi multe altele, secretă propria ceară.
Acum, sigur că toţi marii producători de fructe preferă să adauge un strat adiţional de ceară, inertă din punct de vedere toxic, pe fructele exportate peste mări şi ţări. Dar fac asta pentru a se asigura că fructele ajung în condiţii bune pe rafturile magazinelor. Dar, mai mult de atât, fac asta ştiind că nu pun în pericol sănătatea nimănui şi mai ales pentru că în mod normal, un fruct trebuie spălat înainte de a fi consumat.
În condiţiile astea, sunt de-a dreptul ridicole clipurile inteligenţilor care încearcă să dovedească faptul că indiferent dacă speli sau nu un măr, acesta va fi acoperit în continuare de ceară. Şi sunt ridicole pentru că insinuează tot felul de prostii, ignorând adevărul. Majoritatea soiurilor de mere, de pe piaţă, sunt soiuri obţinute din sute de încrucişări de alte soiuri de mere, tocmai pentru a obţine mere care să fie şi frumoase, şi mari, şi gustoase, dar şi să reziste cât mai mult. Şi cum să reziste mult dacă nu prin propria secreţie de ceară naturală?!
Nu ştiu câţi îşi mai amintesc soiurile de mere 100% româneşti, soiuri de mere de toamnă. Mere care rezistau luni de zile în cămară, fără să se strice. Pentru că dacă-şi aminteau, atunci cu siguranţă ignorau porcăriile acelea de clipuri.