Mda, deşi îmi propusesem să nu abordez deloc tema asta a ieşirii la vot, m-a prins şi pe mine „microbul”. Şi nu, titlul nu are nicio legătură cu campania Pro Tv, care mai degrabă seamănă cu o campanie de susţinere a unui candidat anume. Cel puţin prin simbolistica sloganului şi implicit a logo-ului.
Ies la Vot!
Şi aşa ar trebui să facă fiecare om care se consideră liber, fiecare om care speră la o viaţă mai bună pentru el şi copii lui.
Indiferent că suntem pontisti, iohanisti, băsişti, macovisti şi orice fel de işti. Indiferent de cum suntem catalogaţi de tot felul de parerologi. Noi, cei care ne vedem de treaba noastră zi de zi, noi cei care ştim să spunem „mulţumesc”, noi cei care ştim să spunem „bună ziua”, noi cei care nu cerem să avem ci muncim ca să facem şi mai apoi să avem. Noi, eu, tu, trebuie să ieşim la vot.
În fond, fiecare român, indiferent de orientarea politică (dacă are vreuna) speră la un viitor mai bun.
Ne place să ne spunem că suntem liberi. Ne place să ne exercităm drepturile. Atunci, trebuie să ne asumăm şi responsabilitatea.
Trebuie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că viitorul va fi, într-un fel sau altul, clădit de noi. România, ca ţară dar şi ca societate, depinde de noi. De fiecare dintre noi. Ori dacă noi refuzăm să ne implicăm, atunci nu trebuie să ne mai mire de ce peste 4-5-20 de ani ne vom plânge de milă.
Şi nu, refuzaţi să mai consideraţi că jocurile sunt făcute. Refuzaţi să mai ascultaţi păreri absurde de genul „cei ce se vând pe 1 litru de ulei” vor decide Preşedintele. Tot din cauza pasivităţii, dovedită la un moment dat (undeva în perioada ’91-’98) acei oameni au ajuns să fie astăzi „cumpăraţi” la preţ de sclavi. Şi este vina noastră, a tuturor (inclusiv a lor). Cu toţii am fost mult prea pasivi ori am considerat că lucrurile se vor mişca de la sine. Realitatea o ştim cu toţii.
Înseamnă mare lucru, indiferent de ce vă spun părerologii, ca un număr cât mai mare (bine ar fi ca toţi) de oameni să meargă la vot. Mare lucru.
Şi nu, drumul cel mai drept nu este întotdeauna şi cel mai bun. La fel cum niciodată calea cea mai uşoară este şi cea mai bună. Ori asta mi se pare că ni s-a întâmplat nouă, românilor. Am ales mereu calea cea mai uşoară.
Ne place să spunem despre noi că suntem „deştepţi, inventivi, buni, muncitori, amabili”. Atunci haideţi să arătăm şi că nu ne place să fim minţiţi, manipulaţi, furaţi.
Este momentul să schimbăm generaţiile. Este momentul tuturor celor care, în adolescenţa lor, au fost cobai, pionii unor decizii stupide ale unor oameni cu interese meschine. Este momentul să alegem între „Deşteaptă-te române” şi „Somn uşor române”.