Se discută din ce în ce mai intens, zilele astea, despre autonomia maghiară din inima Ardealului. Este normal să fie aşa, în fiecare an electoral a fost la fel. Partidul politic ce, teoretic, reprezintă românii de etnie maghiară din România, se reactivează de fiecare dată când este necesar în jocurile puterii.
Însă autonomia pe care o cer cei din UDMR nu are nici logică şi nici fundament. Dintr-un motiv simplu.
Iar motivul este că:
-România, prin Constituţia sa, forma de guvernământ şi administrare (locală, regională şi naţională) le permite maghiarilor din respectivele regiuni (Harghita, Covasna, Mureş) să aibă acces în administrare. Să decidă, să construiască după cum consideră, să fie lideri în zonele în care locuiesc. Să fie primari, să fie Prefecţi, să fie orice consideră.
Într-adevăr, nu se pot guverna după legi proprii, nu se pot administra după reguli proprii. Trebuie să respecte aceleaşi reguli şi legi ca restul României.
Dar, în efect, dacă într-adevăr vor autonomia doar pentru binele românilor de etnie maghiară, atunci pot lucra cu siguranţă pentru binele acestor oameni doar respectând legislaţia şi forma de administrare a României. Adică, să lăsăm ipocrizia şi falsitatea deoparte. România are legi şi reguli care în esenţă sunt aceleaşi ca ale oricărui stat UE (mă rog, în marea lor majoritate). Ceea ce denotă, fără dubiu, că din punctul ăsta de vedere există democraţie. Iar liderii UDMR pot lucra pentru binele românilor de etnie maghiară, din România.
Numai că, binele românilor de etnie maghiară din România nu este ţelul UDMR şi nici al celor ce solicită autonomia. Nu, ţelul lor este altul (ei îl ştiu, eu doar îl banuiiesc).
Între timp, zonele Harghita şi Covasna sunt izolate forţat, economic şi ca plan de dezvoltare economică, de către cei cu convingeri separatiste, de restul României. Sperând, poate, că astfel vreun naiv va crede că românii de etnie maghiară din România sunt marginalizaţi.
Pe de altă parte, nu ştiu pe ce sondaje se bazează cei ce solicită autonomia ţinutului secuiesc. Pe realitate, în mod sigur, nu se bazează. Sau, cel mai probabil, se bazează pe forţa lor de a manevra masele. Pentru că, în realitate, oamenii de rând din inima Ardealului îşi văd de viaţa lor şi nu-i interesează autonomia în nici un fel. Mai mult de atât, mănâncă aceeaşi pâine amară la fel ca românii, doar pentru că au încredere într-o clasa politică ce lucrează în interes propriu, nu în interes comun.
ps: – orice asociere a Ţinutului Secuiesc (care în realitate este o denumire generică pentru a clădi în mentalul comun existenţa unei regiuni ce ar aparţine maghiarilor) cu Tirolul de Sud din Italia arată ca se lucrează la modificarea percepţiei asupra realităţii. Pentru că domnilor, în Tirolul de Sud, populaţia majoritară în proporţie de mai bine de 95% a fost austriacă, doar prin extinderea regiunii (la nivel administrativ, după primul razboi mondial) s-a ajuns la o populaţie mixtă italo-austriacă. Ceea ce, evident, nu este nici pe departe cazul zonelor Harghita, Covasna, Mureş.