Uneori am impresia că România este ţara tuturor posibilităţilor, nu SUA. La fel, din ce în ce mai departe de a fi doar o impresie şi mult mai aproape de a fi o cruntă realitate, îmi pare că în conducerea Guvernului României se află doar oameni rău-intenţionaţi.
Altfel, nu îmi pot explica nici măcar cu argumente ilogice ori SF cum văd miniştrii Guvernului Ponta, inclusiv şeful lor, realitatea sistemului educaţional din România.
Şi nu, nu este primul derapaj serios care provoacă reacţii în lanţ şi care loveşte direct în fundaţia sistemului educaţional. Între anii 1999-2002 au mai fost multe alte decizii catastrofale care au pus la pământ orice speranţă de a avea un sistem educaţional care să fie altceva decât fabrică de diplome.
Cel din urmă şi evident cel mai recent derapaj, de la ceea ce înseamnă decizii luate cu capul şi nu cu fundul, este următoarea chestiune:
Ministerul Educaţiei a deschis porţile universităţilor pentru tinerii fără diplomă de Bacalaureat (info)
Altfel zis, ai Bac-ul ori ba’, tot la facultate mergi. Ok, e periată bine decizia ME, adică cei care nu au Bac-ul şi vor merge la facultate (în acele colegii speciale despre care se tot vorbeşte) vor fi obligaţi să promoveze în cele din urmă examenul de Bacalaureat pentru a putea accede spre examenul de licenţă.
Dar dacă cei în cauză nu vor promova Bac-ul nici după a 3, 4, 5-a încercare? -îi vor da afară din respectivele colegii, pentru că nu au îndeplinit condiţiile. Deci părinţii copiilor în cauză vor cheltui bani pentru nişte ani de educaţie. Ani ce se vor dovedi inutili. Pentru că în cele din urmă copilul tot fără facultate va rămâne.
Ar fi interesant de aflat cum vede domnul Ponta şi guvernul său următoarea situaţie ipotetică:
-un tânăr, fără Bac promovat, vrea să urmeze Medicina. Teoretic, conform legislaţiei impuse, Facultatea în cauză este obligat să-l accepte, cu presupusa condiţionare. Din punct de vedere al calităţii pregătirii profesionale, pe o scară de la 1 la 10 (10 fiind nota mai mare), cât de apt pentru profesia pentru care s-a pregătit va fi tânărul în cauză, la finalul facultăţii?….eu zic 1.
Şi, totuşi, care este sensul acestei decizii, de a permite şi celor „fără Bac” să meargă la facultate? – singurul argument ar fi că Guvernul României vrea oameni cu diplome. Diplome care să ateste că au terminat o facultate. Nu contează că de 14 ani sistemul educaţional din România a devenit o fabrică de diplome şi că x% din cei ce au fac facultatea (oricare) nu sunt apţi, din punct de vedere profesional, să practice, la un nivel competitiv, meseria pentru care au obţinut licenţa de specialist.
Care va fi efectul acestei decizii? -Probabil se va ajunge la situaţia în care nici măcar la săpat ogoarele nu vor putea merge dacă nu vor avea diplomă de licenţă în Fizica Pământului.
Partea bună este că în Universităţile din România au mai rămas multi profesori, rectori (etc) care au capul pe umeri şi care ignoră decizia ME, neacceptând să primească studenti fără bacalaureat promovat. Partea şi mai bună este că mulţi din tinerii în cauză (cei ce nu au promovat Bac-ul) nici nu vor să se gândească la facultate.
Probabil s-au unit cu toţii în gânduri, să scutească Guvernul României de o decizie care arată că suntem conduşi de oameni fără interes în dezvoltarea societăţii româneşti.