Un articol al lui Arhi, din dmineata asta, despre piraţii de pe Valea Oltului, mi-a adus aminte de cum ne facem noi, ca neam, de rahat în faţa străinilor. Sigur, pentru unii problema (să fii arătat cu degetul) nu e importantă, poate şi din cauza asta Poliţia Română preferă în continuare să trateze cu fundul una din cele mai afurisite probleme, cea a piraţilor asfaltului.
Nu ştiţi ce înseamnă piraţii asfaltului? -e simplu, sunt grupuri de infractori ce aleg drumuri foarte circulate, în zone dintre localităţi, şi care simulând diverse probleme tehnice ale automobilelor personale încearcă să atragă naivi în „ingineria lor”, fie furt, fie speculă.
Piraţii aleg de regulă drumuri de genul DN-ului de pe Valea Oltului. Adică drum traficat, cu localităţi puţine şi implicit cu puţine secţii de Poliţie. Se aşează la marginea drumului, deschid capota maşinii şi încep „disperaţi” să facă semne trecătorilor încercând să-i oprească din drum, că doar au probleme cu maşina şi DN-ul de pe Valea Oltului nu e tocmai un drum unde ai vrea să rămâi în „pană”. Mai apoi schema e simplă. Fie vor încerca să-ţi vândă ceva, fie vor încerca să-ţi fure ceva.
Şi chiar dacă atunci când treci pe lângă o astfel de „maşină cu capota deschisă” vezi doar o persoană, să fii sigur că niciodată nu e doar o singură persoană, ci mai sunt alţi câţiva indivizi ascunşi (tufişuri, barăci, etc). În plus, îi recunoşti uşor, pe piraţii de pe Valea Oltului. Majoritatea sunt ţigani, majoritatea cu lanţuri de aur la gât. Majoritatea îmbrăcaţi la costum (să pară oameni serioşi, probabil) şi majoritatea cu maşini cu numere de Bulgaria (sau dacă nu, atunci cu numere româneşti dar cu Mertanuri ori BMW-uri din anii 1998-2002 în dotare).
Şi e complet aiurea să se întâmple asta. Sub chiar ochii Poliţiei. Pentru că da, DN-ul de pe Valea Oltului este de regulă verificat de Poliţia Rutieră, radarele împânzind zona.
Şi mai aiurea e că situaţiile posibile (nu deloc comfortabil să rămâi fără bani, telefon ori altceva) obligă pe majoritatea şoferilor ce tranzitează zona să fie indiferenţi. Chiar dacă, de multe ori, se întâmplă să treacă pe lângă oameni ce într-adevăr au dat de necaz.
Oare de ce este nevoie pentru a opri acest fenomen? -reclamaţii la Poliţie, grupuri de justiţiari, ce?
*articolul lui Arhi: -Ţeapa de pe Valea Oltului