Sunt un împătimit urmăritor al documentarelor. Nu contează în mod deosebit topicul. Contează însă, enorm de mult, modul cum este realizat documentarul şi de asta prefer acel gen în care nu sunt doar prezentate informaţiile ci se merge mai departe, la demonstraţii, investigaţii, comparare de date etc.
Un astfel de documentar, care m-a prins încă din faza de „teaser” este cel ce este difuzat duminică seară, de la 21:00, pe National Geografic. Se numeşte Cosmos: -Odisee în Timp şi Spaţiu.
Vă recomand acest documentar din mai multe motive, dar din care subliniez doar câteva:
-este unul din puţinele documentare în care Teoria Evoluţionistă a lui Darwin este prezentată într-un mod destul de apropiat, dacă nu chiar exact, de ceea ce a vrut marele savant să transmită;
-destul de interesant, este că în modul de concepţie şi documentare, cele două mari teorii ale originii Vieţii pe Pământ nu sunt puse antagonic faţă în faţă, deci nu veţi vedea şi nici afla care este acea ce relatează cel mai precis realitatea. Mă refer la Teoria Evoluţionismului şi la Teoria Creaţionismului. Ambele Teorii sunt prezentate într-un mod încât pare că se suplinesc, nu contrazic.
-în sprijinul afirmaţiei de mai sus, din chiar episodul 2, apare o concluzie care mie până acum nu mi-a „gâdilat mintea” şi anume că ştiinţa şi în speţă Teoria Evoluţionistă prezintă Omul că fiind la fel de special cum îl prezintă Teoria Creaţionistă. Modificările treptate ale codului genetic impuse de mediul înconjurător, adaptarea la condiţiile mediului, presetarea în codul genetic a instinctului de supravieţuire, toate duc la concluzia că omul este special, pentru că din toate organismele ce populează/vieţuiesc pe Terra este singurul care a căutat mereu să se adapteze rapid schimbărilor mediului înconjurător, „îmbunătăţindu-şi” codul genetic într-o manieră suficientă supravieţuirii noilor provocări.
Este super, si eu il urmaresc.