In 2012, Google a facut o cerere catre ICANN, institutia ce administreaza domeniile de internet, pentru a putea obtine domenii fara extensie (terminatie de domeniu, gen .com, .ro, .org etc…)!
Cererea lor a vizat 101 domenii, numite ”generic top level”, ca de exemplu:
.cloud
.blog
.search
.app
Desi initial ICANN respinsese cererea pe motiv ca un astfel de proiect ar implica si modificarea structurii de domenii internet precum si o securizare in plus a retelei de domenii, se pare ca in viitorul apropiat proiectul Google va fi pus in aplicare, asta in conditiile in care specialistii gigantului american lucreaza la securizarea viitoarelor domenii, ale redirectionarilor automate, precum si a structurii globale de domenii internet!
Daca in prezent Google isi separa rezultatele pe baza unor extensii suplimentare, accesarea sectiunilor de cautare bloguri, imagini, harti, video insemnand de fapt accesarea unor extensii suplimentare de adresa url, in viitorul apropiat Google va avea separate aceste functii aplicate pe domenii generice, unice, globale, fara extensii!
Viitorul Google Search, in prezent google.com, se pare ca va fi Search, adica http://search/, exemplul urmand a fi aplicat si pentru restul functiilor (imagini, video etc)!
Rezultatul aplicarii acestui proiect este lesne de inteles, adrese url mult mai mici (chiar daca vor fi redirectionari automate) si deci mult mai usor de manipulat de catre software-ul Google, care acum trebuie sa lucreze cu adrese url chiar si de 200 de caractere (sau chiar mai mult), din cauza faptului ca anumite functii extrem de populare sunt de fapt extensii ale motorului principal (imagini, video, bloguri etc)! Lungimea foarte mare a adreselor url cu care software-ul Google trebuie sa lucreze de cativa ani, a provocat foarte multe brese de securitate in software-ul gigantului motor de cautare!
Practic, pe viitor, pentru utilizator, va fi ceva in genul:
-accesezi google.com esti redirectionat automat spre .search
-tastezi search in bara browserului, esti directionat spre .search, adica spre google.com, functia de cautare principala
Foarte multe detalii, din partea Google, nu au fost facute publice, decat cele recente prin care au recunoscut proiectul la care se lucreaza!
Cel mai probabil:
.search va fi domeniul ”top level” pentru functia principala a motorului de cautare (multi sustin ca de fapt domeniul top level va fi .google)
.blog va fi domeniul ”top level” pentru cautare de rezultate din aria bloguri si publicatii online
.app va fi domeniul ”top level” pentru cautare de rezultate din aplicatii, actual Google Apps
.shop va fi domeniul ”top level” pentru cautare de rezultate din aria magazinelor online
.earth va fi domeniul ”top level” pentru cautare de rezultate din Harti
.android va fi domeniul ”top level” pentru cautare de rezultate din aria ”mobile Android”
…exemplele pot continua…
Inregistrarea unor astfel de domenii ”top level”, chiar daca posibila acum doar pentru Google si Amazon (cealalta companie ce a solicitat astfel de domenii) poate insemna o noua piata de domenii de internet, care acum este marginalizata din cauza faptului ca este considerata de catre provideri destul de nesigura!
Scepticii mai cred ca Google vizeaza sa devina unul din marii provideri de domenii ”top level”, fiind deschizator de drumuri! Pentru cei care nu stiti, una dintre cele mai mari companii/provideri de domenii de internet cu extensie (.com, .org, .info, etc…) este GoDaddy, companie ce apartine Google si una dintre principalele resurse de venituri ale gigantului american!
Pana la aplicarea efectiva a acestui proiect se poate sa nu mai fie destul de mult de asteptat, totul depinzand de cat de rapid se misca specialistii Google in a rezolva problemele de securitate ce le implica super-proiectul!
Mi-e greu sa-mi dau cu parerea daca nu testez in mod practic. Daca asta imbunatateste cautarile, mi se pare un pas inainte. E mai greu cu cei novice, ei prefera ceva unitar, usor de folosit si de retinut.
Se obisnuiesc pana la urma, mai ales ca sistemul va fi mai simplu decat cel actual, oferind rezultate mult mai bine selectionate!
Am înțeles care vor fi avantajele Google. Care vor fi ale noastre, însă ? Nu cumva se va îngreuna căutarea ?
In principiu ar trebui ca avantajul principal sa fie ”rezultate mult mai eficient fitrate”! Nu, nu va ingreuna, pentru ca utilizatorul nici nu va simti modificarea, totul urmand a fi facut la nivel de software, prin redirectionari automate!