Rasismul în zilele noastre

  • De unde și de ce apare? 
  • Este sau nu justificat / justificabil?
  • Te-ai confruntat vreodată cu reacții / tratamente rasiste?

Grea tema la Blog Power 44, trebuie sa recunosc, insa pe cat de grea pe atat de interesanta si cel putin tot atat de controversata! Tema a fost aleasa de Mirona Mitache(Belgianca)!

Rasismul, cate definitii au fost date de-a lungul timpului, cate moduri de manifestare si cati oameni au avut de suferit de pe urma acestor manifestari!  Nu este, in mod evident, nici justificat si nici justificabil, iar cine incearca o justificare este clar un rasist sau un tolerant al rasismului! Comportamentul nostru, al fiecaruia, depinde in mare masura de propria educatie, de modul cum ne-au fost furnizate informatiile de baza despre viata si despre ceilalti semeni ai nostri! Ma bucur sa stiu ca scoala romaneasca nu are aceeasi tenta partiala si preferentiala de a furniza informatii catre copii, chiar daca nationalismul si patriotismul sunt si in Romania foarte puternic dezvoltate!

Atunci cand spui rasism, automat te gandesti la diferentiere datorita culorii pielii, poate si pentru ca este cea mai mediatizata forma de rasism, insa sunt mult mai multe forme si mult mai periculoase! In principal, pornind de la doctrinele nationaliste, in mod direct proportional cu insusirea acestor doctrine, se dezvolta in noi, in fiecare dintre noi, un sentiment de superioritate fata de cei ce nu sunt din neamul nostru! Ius Sangvinis, una dintre ideologiile ce au stat la baza dezvoltarii si propagarii Nationalismului, se regaseste in multi dintre noi, drept urmare, devenim reticenti, incercam sa ne izolam si sa ne protejam, suntem precauti in prezenta persoanelor ce prin definitie si ”pasaport” nu figureaza in acelasi arbore genealogic ca si al nostru!

Ius Soli, iarasi o ideologie puternica, pornita acum mii de ani, se regaseste inca in noi si mai ales in informatiile furnizate in anii de scolarizare! Rezultatul este acelasi, ne face sa fim mereu precauti in prezenta altor persoane ce nu sunt de drept, din acelasi ”pamant” ca noi!

Rasimul, cred, initial a pornit doar ca un rezultat secundar al aplicarii celor doua ideologii prezentate mai sus, ideologii ce au fost lansate doar din dorinta de a proteja identitatea unor grupuri! Nu stiu cat de bine a fost sau nu, nu stiu cat de bine a fost ca lumea sa fie impartita in natiuni si state, stiu insa ca multe dintre ororile lumii au avut ca element comun rasismul!

Ca oricare alt roman ce a trecut granita tarii, si eu am fost expus unor manifestari rasiste, insa desi am locuit ani multi intr-una dintre tarile cu locuitorii cei mai rasisti(cel putin din Europa), adica Italia, trebuie sa recunosc ca acele manifestari rasiste au venit din partea unor oameni pe care daca i-as numi analfabeti, probabil le-as face un compliment! Oamenii, in general cei ce acorda o importanta sporita educatiei, devin foarte toleranti, intelegatori, isi dau seama ca pe aceasta lume avem cu totii loc si chiar daca in sinea lor, poate mai au mici reticente, te accepta, mai ales atunci cand le arati ca esti om si nu esti un caine(a se intelege hot, talhar, violator etc) urmarea fiind evident integrarea in comunitatea lor!

Nu voi elebora formele rasismului, ma voi limita doar la rasismul pur, pornit din cauza aplicarii de-a lungul timpului, a celor doua ideologii politice prezentate mai sus! Sper, insa, ca pe viitor, pas cu pas, odata cu deschiderea granitelor cat mai multor tari, astfel de forme rasiste sa dispara, insa sunt sigur ca rasismul nu va disparea, pentru ca omul in sinea lui, educat in aceleasi principii ca si azi, va continua sa fie rasist, va gasi mereu motive de a incerca sa generalizeze si sa diferentieze pe toti ceilalti ce nu impartasesc aceleasi credinte, dar mai ales pe toti ceilalti ce nu sunt de aceeasi religie, pentru ca da, poate la fel de important ca rasismul provocat de doctrinele politice, este si rasismul provocat de doctrinele religioase, poate si datorita faptului ca multi inca atribuie religiei vina multor razboaie si tragedii, asta desi se stie, razboaiele au avut mereu o cauza lesne de inteles, adica banii, averile, bogatiile naturale(adica tot banii) etc..

Din punctul meu de vedere, tot datorita rasismului s-a creat si confuzie, multi oameni suprimandu-si credintele tocmai pentru a nu fi considerati rasisti, ma refer in special la cei ce dezaproba homosexualitatea, la cei ce dezaproba comportamentele violente, la cei ce se feresc sa jigneasca si sa catalogheze oameni din alta ”natie” (cei cefura, ucid, violeaza)!  Asta nu mai este rasism ci dorinta de a proteja societatea in care traim, legile bune sau rele ale societatii, dar care tin esenta societatii inca inchegata, altfel, in viitorul nu foarte indepartat ne vom sfasia intre noi doar pentru ca nu suntem capabili sa discernem ce e bine si ce nu pentru viitorul nostru ca oameni!

Discursul e lung, putem vorbi zile intregi, insa ma voi opri aici!