Una dintre cele mai interesante si de apreciat actiuni pe care Politia Rutiera Romana le-a intreprins in ultimul timp a avut loc ieri, in Bucuresti!

Pentru o zi politistii au renuntat la a mai supraveghea traficul din masinile de patrula sau interventie si au ales sa o faca din masini civile, adica fara inscriptii si girofar! Ideea nu e noua, este aplicata de politistii austrieci, italieni, francezi (si altii) de ani de zile, de altfel austriecii au reusit astfel sa micsoreze foarte mult numarul infractiunilor facute de soferii ce le tranziteaza tara, Austria fiind recunoscuta in urma cu 8-10 ani ca o tara cu autostrazi destul de periculoase din cauza soferilor cu masini cu numere turcesti, romanesti sau ucrainiene care incalcau limitele de viteza autostradale!

Revenind la ideea politistilor bucuresteni, trebuie salutata, pentru ca este acel gen de actiune care daca este efectuata constant, inclusiv in zilele cu trafic intens, va reduce in mod sigur ambuteiajele si blocajele in trafic, prin simplul fapt ca soferii se vor speria si nu vor mai incalca regulile de circulatie! Ideea asta, coroborata cu implementarea unui sistem Safety Tutor (SPECS), deopotriva intra-urban cat si extra-urban, ar cam rezolva mare parte dintre problemele din jungla traficului romanesc!

Nu e o noutate, dar mai mult de 80% din ambuteiajele si blocajele in trafic sunt produse de catre soferii agresivi, care sfideaza pe restul participantilor la trafic, nu acorda prioritate, opresc sau parcheaza neregulamentar si nu in ultimul rand incalca regulile simple ale conduitei rutiere (oprire la stop, trecere pe culoarea rosie la semafor, depasiri pe linie continua, pendulari de pe o banda pe alta etc..)!

Cam asta s-a intamplat ieri in Bucuresti, unde au fost date cateva zeci de amenzi contraventionale (in valoare totala de circa 19000 de lei) si au fost suspendate 8 permise! Totul intr-o zi de duminica, cu un trafic suficient de ”aerisit”!