In urma cu aproximativ o jumatate de an va vorbeam despre o platforma ce se vrea a fi exclusiv pentru blogging. Ghost este numele acestei platforme, iar din faza de start-up sau mai bine zis de crowdfunding promitea destul de multe.

Gasiti promisiunile lui John O’Nolan, initiatorul proiectului, in articolul de care va vorbeam mai sus.

In prezent, asa cum va spuneam, dupa aproximativ o jumatate de an de la lansarea proiectului, Ghost a devenit realitate. Incepand de saptamana trecuta Ghost este online iar orice blogger sau wannabe-blogger o poate testa.

O poate testa, insa nu prea mult timp, de fapt nu mai mult de 30 de zile, pentru ca…surpriza… Ghost nu este o platforma gratuita! pam, pam 🙂

Adica, in cele 6 luni de zile scurse de la lansarea proiectului, conceptului, acesta a suferit schimbari radicale, cea mai mare fiind aceea ca Ghost nu este free. Mai mult de atat, nici template-urile nu sunt free, dar desigur existand si cateva gratuite.

Observand lucrurile astea si comparand cu ceea ce era promovat acum juma’ de an, am renuntat la a mai testa platforma, rezumandu-ma la a vedea cateva demo site-uri. (bine, recunosc, am tras putin cu ochiul 😀 )

Din punctul meu de vedere, modificarea conceptului anuland tocmai ceea ce era atractiv la acesta, face ca toata promovarea pe care a primit-o Ghost sa fi fost doar promovare gratuita a unei campanii de marketing (in necunostinta de cauza, evident) si nu promovare pro-bono a unui concept menit sa ajute bloggingul si implicit bloggerii.

Sa nu ma intelegeti gresit, stiu ca nu am testat platforma in mod pro, insa pot spune inca de pe acum ca proiectul nu ve deveni mai popular decat Tumblr (imi pare o copie a sa, de asta compar). Spun asta pentru ca fiind o platforma contra-cost va fi comparata pe picior de egalitate cu WordPress Pro, ori o comparatie de functionalitate intre cele doua platforme va da castig de cauza in mod clar WordPress, acum si sunt sigur ca si peste ani de zile. In plus, din cate se pare, blogurile ce vor functiona pe platforma Ghost vor fi gazduite de Ghost, ceea ce nu e deloc ok, pentru multi bloggeri. (totusi, s-ar putea sa nu am dreptate in privinta asta)

Acestea fiind spuse, astept si parerile voastre despre Ghost, daca ati incercat, daca nu sau daca ati incerca! 🙂