Daca tot e popular topicul si intreg online-ul romanesc pare sa stie ce e mai bine si cum e mai bine sa se intample cu soarta lui Gica Popescu, este cert ca ieri si azi am avut o multime de articole de citit pe tema asta.

Inca de la inceput spun ca nu am o parere despre caz, mai bine zis prefer sa nu spun daca ar fi bine ori ba’ ca Gica Popescu sa fie gratiat.

Totusi, nu pot sa nu observ cateva chestii:

1- se intampla un fel de demonizare, de transformare a lui Gica Popescu prin prisma obiectivelor media intr-un infractor absolut. Ok, stiu proverbul ”spune-mi cu cine umbli ca sa spun cine esti” dar mi se pare exagerata si extrema o astfel de categorisire. Despre Gica Popescu nu se poate spune ca si-a facut averea prin furt si inselaciune iar cine crede asta e probabil la fel de destept ca sireturile de la ghetele ce le purta fostul capitan al Barcelonei, la mijlocul anilor ’90. Da, a gresit intentionat si nu a declarat complet veniturile, neplatind niste impozite, insa de la asta si pana la infractor absolut e drum lung, foarte lung. Stie, poate, Giovani Becali mai bine care e acest drum. 😀

2- legea e lege, e drept, la fel si pentru cel ce fura un ou dar si pentru cel ce fura un bou. Insa purtati, parca, de mania extrema de a da cu pietre in cei vinovati de diverse chestii, mi se pare destul de periculoasa atitudinea multora de a nu da nicio sansa, a doua, cuiva care pana la urma si-a reparat greseala si si-a cerut iertare pentru ce a facut. Si in fond nu vorbim despre vreo crima, viol ori vatamari corporale, vorbim despre o neplata a unor impozite. E drept, o neplata folosind o inginerie financiara. Interesant este cum multi arunca cu pietre, uitand sau ignorand voit faptul ca „ingineriile financiare” de orice fel au fost si inca mai sunt sablonul de business in Romania ultimilor 25 de ani si ca in cele din urma e o mostra de ipocrizie crasa sa acuzi doar pe unul. Ah, poate se arunca cu pietre pentru ca Popescu a fost fraier si a fost prins..si nu am inteles eu. 😀

3- Gica Popescu nu a fost doar un mare sportiv, asa cum prosteste afirma unii. In timp ce multi romani, oameni de afaceri ori ba’, se laudau ca vor sa faca ceva pentru sportul romanesc, Gica Popescu chiar facea. Poate nu mai retineti, nu va mai amintiti ori nu stiti, dar Gica Popescu a fost printre primii sau chiar primul care a investit efectiv in fotbalul romanesc post-comunism. Scoala de Fotbal Viitorul G.P. de la Craiova infiintata la inceputul anilor ’90 sta marturie pentru asta, la fel si cea de la Targoviste de acum ori cea de la Calafat. Iar investitiile sunt la nivelul unor sume pe care echipe din Liga 1 doar le viseaza. Pot depune marturie jucatori ce acum sunt inregimentati pe la Steaua, Craiova (ambele U), Rapid, CFR Cluj etc.  Ideea este ca oricat de corecti ne-am considera noi, pe G.P. parca nu-l poti judeca la fel ca pe orice infractor pentru ca el a gresit ca orice alt om, ca orice alt roman in ultimii 24 de ani (acum sa ridice primul piatra, cel care nu a gresit si sa mai spuna iar ceva de legi) 😉

4- Nu cred intr-o gratiere a lui G.P., pentru ca in fond trebuie respectata Legislatia si Instantele de Judecata precum si deciziile judecatoresti. Mi se par insa complet nelalocul lor compararile cu Gigi Becali ori altcineva din „greii” intrati la puscarie in ultimii ani, nu din alta cauza dar acuzatiile si pricinile au fost altele.

5-Gica Popescu nu e o victima a sistemului, ci pur si simplu e o victima a propriilor sale principii si actiuni. Insa de aici si pana la a martiriza, pe de-o parte, ori a demoniza, pe de alta parte, mi se pare doar o mostra de deversare a unor frustrari acumulate din cauza neajunsurilor si din cauza problemelor personale ale fiecaruia. Ori chestiile astea nu au nicio legatura cu starea de fapt si drept.

6-Iarasi o chestie importanta, concentrand atentia doar asupra lui G.P. se ignora in mod voit „contributia” celorlalti inculpati gasiti vinovati. Cel mai interesant ar fi Gigi Netoiu, cred, mai ales pentru suporterii U Craiova si ai lui Dinamo.

Ideea generala este ca se exagereaza destul de mult cu o posibila gratierea lui G.P., una pe care democratic nu o gasesc oportuna, cel putin nu in urmatoarele 6 luni de zile. Insa si mai mult se exagereaza atunci cand un om este transformat in infractor absolut, desi in realitate doar a gresit intentionat cu niste acte care au adus prejudiciu statului.

Nu as fi scris despre observatiile de mai sus daca as fi constatat in urma cu cateva saptamani aceeasi stare de spirit, de rebeliune, de dorinta de corectitudine, atunci cand se vorbea despre faptul ca guvernul si parlamentarii „scapa printre cifrele bugetului” cateva sute de milioane de euro anual. Ori in alte situatii ale caror actori principali sunt de fapt oamenii ce au pricinuit multe din problemele Romaniei de azi. (vezi Gruia Stoica, D. Patriciu, Dinel Staicu si altii)