Cu siguranta multi dintre voi, utilizatorii de Blogger, ati privit mereu cu jind la pingback-urile de pe blogurile scrise in WordPress! Ei bine, nu am gasit vreo solutie revolutionara, pentru sincer nu exista posibilitatea de a trimite pinguri de pe un blog scris in Blogger, dar exista totusi alte metode foarte eficiente de a conecta continutul unui blog de continutul altui blog, la fel cum se procedeaza si prin pingback!
Prima metoda ar fi folosirea unui sistem de comentarii precum Livefyre, prezent aici si pe care vi l-am aratat ieri cum se instaleaza! 
O a doua metoda este posibilitatea de a face blogul, Blogger, sa fie dofollow iar atunci cand treceti linkurile unor amici bloggeri, intr-un articol, motoarele de indexare, gen Google, sa primeasca comanda de a indexa inclusiv continutul atasat, linkul!
Ceea ce va voi explica acum nu trebuie confundat cu o alta posibilitate dofollow, pentru ca da, exista doua feluri de blog dofollow!
Prima varianta de blog dofollow, aceea prin modificarea codului html in segmentul comentariilor, trimite o comanda motoarelor de cautare de a indexa linkurile prezente in comentarii, ceea ce este extrem de gresit, in primul rand numarului mare de comentarii spam ce vor aparea, precum si pentru ca dand o astfel de comanda motoarelor de cautare, acestea vor indexa linkurile autorilor de comentarii, care de regula trimit inspre pagini de profil si nu spre blogurile propriu-zise!
Procedura este foarte simpla, pasii fiind urmatorii:
*tablou de bord+designul blogului+editare html+extindeti sabloanele de control
*cautati apoi folosindu-va de comanda ctrl+f urmatoarea linie de cod:
data:comment.authorUrl’ rel=’nofollow‘>

Tot ceea ce aveti de facut este sa stergeti pur si simplu cuvantul nofollow, dintre acele ghilimele, previzualizand blogul iar apoi salvand! Repet acest tip de dofollow este complet ineficient, singura oportunitate oferita fiind doar o sensibila crestere de page rank!

Adevaratul blog dofollow, numit si link-dofollow, trebuie sa dea comanda motoarelor de cautare sa indexeze linkurile din postari, adica exact acele linkuri prin care vreti sa trimiteti trackback (gresit numit si pingback)!
 Pasii sunt de asemenea extrem de simpli:
  *tablou de bord+designul blogului+editare html+extindeti sabloanele de control
*cautati apoi, folosindu-va de ctrl+f urmatoarea linie de cod:
   <a expr:href=’data:backlink.url’ rel=’nofollow‘><data:backlink.title/></a>
Stergeti pur si simplu cuvantul nofollow dintre ghilimele, previzualizati si apoi daca blogul arata ok, salvati!
 In mod normal, operatiunea de editare este foarte simpla si nu veti intampina dificultati! Repet, acesta este adevaratul dofollow, pentru ca suprima dezavantaje pe care blogurile scrise in Blogger nu le ofera si anume:- posibilitate de trackback, indexare de catre motoarele de cautare a linkurilor din postari, posibilitate de crestere a page rankului mult mai repede si mai usor!
Totusi sa nu sperati ca veti avea o crestere foarte rapida si in Zelist, asta pentru ca este arhi-cunoscut faptul ca Zelist indexeaza doar 30% din linkurile prezente pe un blog la fiecare 7 zile, adica atunci cand crawlerii zelist va viziteaza blogul! Practic, din ceea ce cunosc in momentul de fata, procentual ,Zelist indexeaza in felul urmator:
-30% linkuri din articole
-30% comentarii
-30% rss sau blogroll
-10% fiind marja de eroare, care in ultimul timp este atribuita like.urilor Facebook
 Este posibil sa gresesc cu aceste procente, pentru ca totul este prin prisma unei analize proprii!
Spor la blogging si nu uitati ca este practic inutila publicarea de linkuri in postari daca aveti blogul nofollow!