Stiti ca am tot repetat, de foarte multe ori, ca imaginatia nu are limite, cel putin nu pentru oamenii care au incredere in ei si in propria lor viziune!

Recunosc, m-am jucat putin cu cuvintele din titlu, nu e vorba despre orase care au ramas, dintr-un motiv sau altul, pe intuneric ci e vorba despre mari orase ale lumii vazute noaptea, fara lumini, adica fara poluarea luminilor!

Recent vorbisem si despre acest tip nou de poluare, unul modern, tipic metropolelor lumii moderne, care nu inseamna altceva decat ca in aproape nicio clipa din an luminile  ”nu dispar” adaugand un plus de stres si ne-odihna locuitorilor! Panourile publicitare, iluminatul stradal, iluminatul domeniilor private, toate astea creaza poluare pentru centrele urbane foarte dezvoltate, de acolo si expresia ca ”nu dispare” niciodata lumina din aceste orase!

Un artist francez, pe numele sau Thierry Cohen, a avut in urma cu cativa ani o idee de-a dreptul fascinanta, dorind sa puna in practica un vis al multora, acela de a stinge macar pentru o clipa toate luminile dintr-un oras foarte mare!

Evident ca nu a reusit, in fond cine ar fi acceptat sa stinga toate luminile unui mare oras doar de dragul pasiunii unui fotograf!? Ati putea crede ca Earth Hour ar fi fost un prilej foarte bun, insa va inselati, pentru ca asa cum ati observat cu totii in seara sarbatoririi Orei Pamantului, luminile nu dispar, doar cele electrice sunt stinse!

Ce a facut Thierry Cohen?

Pur si simplu a inventat o noua tehnica de a fotografia! A fotografiat noaptea orasul cu tot cu luminile sale si apoi pastrand cu precizie milimetrica latitudinea dar si unghiul camerei s-a deplasat intr-o zona unde lumina nu exista decat in forma sa naturala, de la stele! Normal, a suprapus mai apoi imaginile, dar mai important este ca nu prezinta fotografii realizate intr-un mod fantastic, imaginar, ci prezinta o metropola asa cum ar trebui sa arate noaptea daca toate luminile ar fi stinse, tocmai datorita faptului ca a pastrat aceeasi latitudine iar ”schema de stele” ce apare este identica cu cea din realitate, daca ar fi fost cu adevarat stinse luminile!

O munca meticuloasa, timp de 3 ani, imbinata cu o pasiune si o pricepere uluitoare, dar totul a meritat, nu-i asa?

”Orasele fumurii” se numeste colectia de fotografii ce vor fi expuse la Danziger Gallery, pe 4 may 2013! Mai jos aveti doar 10 dintre ele! 🙂

Tokio

*Tokio

Shanghai-Thierry-Cohen

*Shanghai

Sao-Paulo-Thierry-Cohen

*Sao Paulo

San-Francisco-Thierry-Cohen

*San Francisco

Rio-de-janeiro-Thierry-Cohen

*Rio de Janeiro

Paris-Thierry-Cohen

*Paris

New-York-Thierry-Cohen

*New York

Los-Angeles-Thierry-Cohen

*Los Angeles

Hong-Kong-Thierry-Cohen

*Hong Kong

Brooklyn-Bridge-Thierry-Cohen

*Brooklyn