Un clip interesant circulă de vreun an şi ceva pe internet. Un clip în care se explică, exact ca pentru copii, cum stau lucrurile cu politica monetară şi politica a fiscală a fiecărei ţări în parte. La fel, se explică şi cum problemele economice ale unei ţări pot duce în colaps financiar şi economic toate ţările din Uniune, prin asta înţelegând un guvern iresponsabil, care cheltuie mai mult decât poate produce şi plăti, lipsit de iniţiative economice reale şi de lungă durată şi care preferă măsurile economice populiste s.a.m.d.

Ideea generală a clipului este simplă. Pentru Europa există doar două soluţii. Fie Uniunea se rupe şi se revine la sistemul de dinaintea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, fie se trece la un alt nivel. Un nivel care ar însemna un fel de United States of Europe.

Evident, varianta această cu USE este cea spre care majoritatea europenilor (cetăţeni ai ţărilor UE) ar dori-o. În fond, de când cu UE şi NATO, Europa a fost mult mai liniştită. Desigur, fără a uita în vreun fel războiul din Iugoslavia, pe cel din Georgia ori mult mai recentul conflict din Ucraina. Comparând, doar dacă ar fi să ne gândim la secolul XIX, ne dăm seama că perioada de după cea de-a două conflagraţie mondială a fost şi cea mai liniştită din istoria Europei. Dar, din nou, vorbim de o perioadă de peste 70 de ani, segment de timp nu tocmai foarte mare, dacă analizăm din punct de vedere istoric.

Partea nasoală, ca să zic aşa, în proiectul ăsta al USE este că ţările membre ar trebui să renunţe la o bună parte din suveranitatea lor monetară şi fiscală. Adică ar trebui să accepte să fie conduse, în ceea ce priveşte politicile monetare şi fiscale, de o supra-structură. Gen Consiliul Europei şi BCE. Desigur, în Consiliul Europei vor fi ca şi până acum specialişti din fiecare ţară membră. La fel şi cu BCE sau ce alte structuri mai sunt sau vor fi.

Pe scurt, Europa fie devine ca SUA, fie revine la cum era înainte de prăpădul făcut de a doua conflagraţie mondială.

Am vorbit prea mult eu, vă las să vizionaţi clipul: