Stațiile de incărcare pentru autovehicule electrice sunt un subiect relativ tabu pentru consumatorul român. Asta chiar dacă, cel puțin urmărind statisticile oficiale, interesul pentru mașinile electrice este în creștere.

Având evident tangențe cu domeniul, știu câteva mici detalii care pot ușura viața celor care vor să achiziționeze o stație de încărcare auto electrică.

Cel mai important aspect, înainte de orice altceva și implicit înainte de a alege modelul de stație, este să știi ce putere electrică desfășurată este în locația unde va fi montată. Și mai mult de atât, ce tip de rețea este, mono sau tri-fazată. Ca exemplu, stațiile cu consum sub 7Kw, inclusiv, lucrează pe rețea mono-fazată. Cele peste 7Kw lucrează pe rețea electrică tri-fazată.

Un al doilea aspect important este partea de protecție electrică. Dacă este nevoie de instalare de protecție electrică sau nu (unele stații vin deja cu protecția pre-instalată, altele nu). 

Locul unde va fi montată stația, la interior sau exterior, este iarăși foarte important. Deasemenea, dacă stația va fi montată pe un perete sau pe un postament. Implică folosirea de accesorii pentru montaj stații încărcare auto electrice.

Sfatul cel mai important este ca pentru uz casnic să nu vizați, așa cum este tendința generală, stațiile tip fast-charging (22Kw sau mai mult). Aceste stații au nevoie de rețea electrică tri-fazată, în primul rând. Iar în al doilea rând, cum cel mai probabil mașina va rămâne la încărcat pe timpul nopții, nu aveți nevoie de fast-charging.  Stațiile cu încărcare rapidă sunt destinate locațiilor unde există un flux de trafic mare și unde evident pot fi puse cu adevărat în valoare.

Ar mai fi de zis că puteți opta și pentru control și contorizare a stației. Mai ales când stația este în parcare deschisă la care teoretic poate alimenta oricine. Există sisteme built-in de contorizare, control și blocare pe bază de card de acces pentru alimentare.

Referitor la prizele de alimentare, acestea sunt un standard general european (respectă standardele UE și implicit RO). Și chiar dacă există diferențe la alimentare în funcție de producătorii de auto electrice, toate aceste diferențe sunt anulate de adaptarea stațiilor cu prize ce pot fi folosite de orice auto construit conform standardelor europene.

Vă recomand să aflați mai multe despre modelele de stații de incărcare autovehicule electrice pe etbm.ro. La fel și despre accesorii stații de încărcare auto electrice.