În mod clar, nu există o confirmare. Există doar teste şi speculaţii. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, vom putea lucra în Adwords cu funcţii avansate de ecommerce pentru zona Mobile.

La fel de probabil, mediul prin care se vor putea promova produse care să poată fi cumpărate direct din reclamele afişate în SERP, pe Google, va fi Google Merchant Center. Se poate spune, deci, că GMC va primi un upgrade, o funcţie nouă care va oferi deopotrivă marketerilor posibilitatea de a afişa un buton de Buy Now în anunţurile plătite, anunţuri afişate pe dispozitive Mobile (exclusiv). Anunţuri care, evident, vor face referire strictă la un produs, nu o categorie de produse ori orice altceva.

Totuşi, chestia asta vine cu părţi bune dar şi mai puţin bune. Dacă la părţile bune ne dăm seama uşor de avantaje, părţile mai puţin bune pot fi privite deocamdată speculativ (pentru că nu se ştiu prea multe date).

Care sunt aceste părţi mai puţin bune?

Pentru a afişa butonul Buy Now, marketerul trebuie să „urce” lista de produse în Google Merchant Center (ori poate direct Adwrods). Apoi, prin intermediul Adwords, va seta şi plăti campanii PPC. Adică va plăti clickul pe care clientul îl va face pe reclamă. Tranzacţia, cumpărarea produsului, se va face într-o pagină Google, fără legătură directă cu magazinul online ce comercializează produsul, ci doar cu o legătură de relevanţă (adică ştii magazinul de unde cumperi, cât plăteşti etc). Plata pentru comandă o va încasa Google, care mai apoi va vira banii spre comerciant. Toate chestia asta, părerea mea, este că introduce în canalul de conversie, şi aşa destul de lung, încă un pas. Un pas inutil.

Să ne imaginăm următoarea schemă, la nivel minim/simplist, existenţa în prezent că şi canal spre conversie:

reclamălanding page produs (site comerciant) – coşplasare comandă (banii intră în contul comerciantului)

Ceea ce face Google este să modifice, adăugând:

GMC (ori feed produse urcat pe o pagină Google Shopping) – reclamălanding page produs (care este pagină Google de fapt) – coşplasare comandă (banii intră în contul Google apoi sunt viraţi spre comerciant, posibil sa fie virati direct)

Sigur, veţi zice că ce este rău în asta?!

Răspunsul este simplu, canalul spre conversie este de fapt mult mai complex. Ceva de genul:

reclamăL.P. produs (site comerciant) – alte pagini de pe site comerciantcăutare informaţii adiţionale pe surse terţă partecondiţionări decizionale (preţ, oferte, contra-oferte, volum de informaţie descriptivă pentru produs, recenzii etc) – revenire pe pagina produsului şi adăugare în coşcoşplasare comandă

Pentru schema asta, de mai sus, sunt necesare, în medie, cca 3-4 zile pentru a fi completată. Statistic vorbind, mai mult de 35% din comenzile online sunt efectuate într-un canal de conversie ce are durata a 7-8 zile. Deci riscul de a pierde un potenţial client din canalul de conversie este foarte mare. Risc generat de foarte mulţi factori (alte reclame, informaţie insuficientă pe L.P., contra-oferte, recenzii negative s.a.m.d.

Dacă mai luăm în considerare şi faptul că d.p.d.v. marketing, este mult mai indicat să direcţionezi traficul cumpărat spre propriul site, nu spre site terţă parte (în vederea obţinerii de micro-conversii), lucrurile devin mult mai clare. Duc la o concluzie evidentă, chiar înaintea lansării serviciului.

Concluzia mea, se prea poate ca Google să introducă un serviciu pe care marketerii nu-l vor folosi. La fel cum este situaţia în cazul GMC sau Google Shopping. Cred asta pentru că nici in cazul Dynamic Search Ads lucrurile nu stau mai bine.