Să îţi scapi un site de o penalizare primită datorită Google Penguin s-a dovedit încă de la introducerea acestui algoritm o muncă extrem de dificilă. În plus, mereu a fost neclară tehnica prin care poţi scapă de o astfel de penalizare, după ce ai primit-o, nu preventiv.

Algoritmul Google Penguin penalizează site-urile ce se folosesc de scheme de linkbuilding pentru a manipula rankingul respectivelor site-uri în SERP.

Deşi, în principiu, specialiştii SEO au stabilit o serie de tehnici prin care să salveze un site penalizat de Google Penguin, în realitate lucrurile tot la fel de confuze au rămas. Până mai ieri, când John Mueller, Webmaster Trends Analyst la Google, a afirmat mai mult sau mai puţin voalat că singura posibilitate reală de a scăpa efectiv de o penalizare a Google Penguin este o actualizare majoră a algoritmului.

Altfel spus, până ce Google Penguin nu va fi actualizat nici site-ul în cauză nu va scăpa de penalizare. Iar asta înseamnă că se poate întâmpla să aştepţi şi 4-5 luni de zile până când site-ul scapă de penalizare (asta fiind frecvenţa actualizărilor majore ale Penguin).

Sigur, asta nu exclude faptul că webmasterul site-ului trebuie obligatoriu să elimine linkurile low-quality sau linkurile-spam datorită cărora a fost primită penalizarea (puteti utiliza GWT Disavow Links şi blocarea in .htacces)

Discuţia este lungă, multe argumente destul de bine fondate. Realitatea este că ştiind cele de mai sus se explică în mare măsură de ce multe site-uri nu şi-au revenit din iarnă anului trecut. În special magazine online au fost afectate de Penguin, mai ales cele implicate în concursuri de advertoriale, cu linkuri obligatorii că şi condiţie de participare a bloggerilor, chiar dacă deşi cei care ştiu SEO au tot repetat că linkurile în advertoriale înseamnă auto-sabotare.

*pe baza unei discutii de pe WW