Nu e nevoie de prea multă dibăcie, de un conţinut foarte bine structurat ori documentat. De fapt nu e nevoie nici măcar să citezi surse credibile ori să argumentezi bazându-te pe date exacte.

Poţi fabrica, fără prea mare efort, un articol care să fie doar o minciună. E suficient doar să selectezi un topic de interes major pentru oameni, unul care este popular în legendele urbane ori pentru care multe informaţii sunt confidenţiale, ţinute aşa pentru că e mai bine să fie aşa decât să fie disponibile tuturor, inclusiv celor cu deviaţii de comportament.

În online, indiferent că este România ori SUA, Australia ori Norvegia, informaţiile şi articolele pline de neadevăruri au cel mai mare grad de viralizare. Oamenii, într-o majoritate incredibilă, cred tot felul de tâmpenii publicate pe diferite bloguri ori site-uri de ştiri. Şi mai grav este că nimeni nu are minimul de voinţă să verifice respectivele informaţii. Nu contează că sunt destule alte site-uri ce semnalează că informaţia X este o prostie debitată de mintea odihnită a vreunui idiot, oamenii preferă să se panicheze şi să viralizeze, distribuind tuturor prietenilor şi cunoştinţelor, informaţii care nu sunt altceva decât minciuni.

Ce se întâmplă când oamenii se panichează, considerând adevărate informaţii ce nu sunt altceva decât închipuiri?

Se întâmplă multe, însă în primul rând oamenii panicaţi tind să acorde un plus de credibilitate sursei informaţiei, considerând că acei oameni vor binele umanităţii, pace în Univers şi alte cele. Se poate merge până la considerarea unei astfel de surse de informaţii că fiind una viabilă şi credibilă, deşi în realitate respectivă sursă este doar un izvor nesecat de minciuni şi fantasmagorii.

Pe scurt, pentru a nu lungi prea mult vorba încercând să explic de ce e bine să citiţi şi recitiţi de cel puţin 2 ori un articol înainte de „share-ui” pe Facebook:

-oamenii ce publică astfel de informaţii, mincinoase, nu vor căuta niciodată mai departe de ultima literă a articolului informaţii adiţionale, argumente ori dovezi. Nu vor urma niciodată mai departe firul „poveștii” Deşi, în ziua de azi, este al naibii de uşor să soliciţi părerea unui specialist avizat sau să soliciţi informaţii din partea unor instituţii pentru a-ţi documenta un articol, oamenii în cauza se rezumă doar la a posta informaţiile în cauză. Informaţii care de multe ori sunt culese de la alţi panicarzi ai online-ului.

Da, ştiu, e mai uşor să „înghiţi” o informaţie fără s-o mai verifici. Dar e cu mult, mult, mai sănătos să verifici acea informaţie înainte de a o „înghiţi”. Nu din altă cauza, dar e posibil să „înghiţi” ceva ce nu prieşte intelectului tău ori organismului tău. Şi cu cât mai multe informaţii neverificate, înghiţite, cu atât sporesc şansele să devii un panicard.