Jacob (12 ani) i-a uimit pe profesorii de la prestigiosul Institut de Astrofizică Princeton (SUA), după ce mama lui le-a trimis acestora un videoclip în care băiatul „jongla” cu unele dintre cele mai dificile concepte matematice, scrie Daily Mail.
Cu un IQ de 170 (mai mare decât Albert Einstein, al cărui IQ era de 160), Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui spun că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală. Băiatul minune a învăţat singur analiză, algebră, geometrie şi trigonometrie şi le dă meditaţii colegilor de clasă, care sunt mult mai mari decât el.Acum, Jacob lucrează de zor la ceea ce el susţine că este „varianta îmbunătăţită a teoriei relativităţii”.
Mama lui, neştiind dacă băiatul ei aberează sau este un geniu, a trimis Institutului de Astrofizică din Princeton un videoclip în care Jacob îşi explică teoria.
Scott Tremaine, un profesor de acolo, a confirmat autenticitatea teoriei. Într-un e-mail trimis mamei lui Jacob, profesorul a scris: „Sunt impresionat de pasiunea lui pentru fizică şi de câte ştie la o vârstă atât de fragedă. Teoria pe care o propune (n.r. în video) implică unele din cele mai grele probleme din fizică. Oricine poate rezolva aşa ceva se înscrie pentru premiul Nobel”.
La trei ani rezolva puzzle-uri din 5.000 de piese, la opt ani era student
Jacob a fost diagnosticat, de la o vârstă fragedă, cu sindromul Aspergers (o formă mai uşoară de autism). Părinţii lui erau foarte îngrijoraţi că băiatul n-a vorbit până la vârsta de doi ani.
Ei au înţeles mai târziu că băiatul avea un dar special, când Jacob a început să umple pagini întregi cu figuri geometrice în spaţiu şi ecuaţii complexe. La vârsta de trei ani, rezolva puzzle-uri din 5.000 de piese şi, după ce se uita câteva minute pe o hartă, recita toate numele de străzi de acolo.La opt ani, terminase liceul şi era admis la facultatea de astrofizică avansată din cadrul Universităţii Indiana. Prezenţa lui în clasă îi cam irita la început pe colegii lui, care au peste 18 ani. Însă, ulterior, ei au ajuns să apeleze la Jacob în caz că nu ştiau să rezolve o problemă. „Multă lume crede că e greu să vorbeşti cu un geniu, dar Jacob explică fizica pe înţelesul tuturor”, spune o colegă a băiatului.
Profesorul John Ross spune că, în momentul în care Jacob pune o întrebare la ora sa, în sală se face linişte. „E cu două clase peste toţi colegii lui. După ore, vine la mine în birou şi îmi pune întrebări şi mai detaliate. Alţi copii de vârsta lui au probleme cu fracţiile, iar el îşi ajută colegii mai mari”.
Părinţii lui Jacob spun că băiatul are uneori probleme cu somnul, din cauză că „vede” în mod constant numere. Dar Jacob a transformat insomnia într-un avantaj: lucrează de zor la teoria sa despre relativitate. Următorul pas, conform profesorilor lui: Jacob va lucra în cercetare, pe bani mulţi.
articol preluat