Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela s-au pus de acord, în secret, să ”înghețe” producția de petrol. Asta înseamnă, în mare, că respectivele țări vor continua să producă petrol doar cât să mențină depozitele la un anumit nivel (gen atât pot depozita și vinde, produc doar atât).

Știrea a pus nițel în alarmă bursele de mărfuri, mulți considerând că astfel prețul va crește, știrea fiind una cu rol destabilizator.

Numai că, semnând acordul ăsta, cele 4 țări au subliniat clar că se poate forma un fel de monopol în piață, restul țărilor eavând altceva de făcut decât să se conformeze. Sigur, pentru cele 4 țări acordul înseamnă o tentativă agresivă de a stopa prăbușirea prețului petrolului din cauza supra-producției. Dar pentru restul țărilor înseamnă un fel de ”pumn în gură”.

Deși efectele nu se vor simți imediat, așa cum zic analiștii economici, eu îndrăznesc să zic contrariul Efectele s-au simțit deja în piață, prețul barilului de petrol crescând cu 6% azi. Dar, există și o parte bună, într-o oarecare măsură. Două din marile țări producătoare de petrol, Iran și Irak, nu au semnat acest acord, ceea ce frânează manevra Arabiei Saudite și Rusiei.

Ideea pe care încerc s-o subliniez este că petrolul și criza supra-producției de petrol tinde să arunce omenirea într-o nouă criză economică. Și cum petrolul este o resursă naturală, deținută de doar câteva țări, folosită intens în industrie și transporturi, agricultură și aproape orice alt sector economic, se conturează câteva scenarii posibile nu tocmai plăcute.

*sursa