Martie 2013, cel mai mare atac cibernetic din istorie!

Ca lumea virtuala este in permanenta sub asediul atacurilor cibernetice, de orice tip si de aproape orice magnitudine, nu este o informatie noua pentru nimeni sau cel putin nu pentru aceia care exploreaza internetul de ceva timp!

Finele lunii martie a anului 2013, in schimb, a adus cel mai mare atac cibernetic de la infiintarea internetului, de fapt nu a fost vorba despre un singur atac ci de o serie intreaga toate vizand blocarea serviciilor de internet, giganti precum Deutsche Telekom fiind luati la tinta de crackeri din intreaga lume sau cel putin asa ar parea la prima vedere pentru investigand in amanunt atacurile se pare ca e vorba doar de folosirea pe post de ”zombi” a calculatoarelor fara protectie, in special ale clientilor privati din intreaga lume!

Nu voi povesti prea mult despre acest subiect, in fond fluxul informational online distribuie la turatie maxima informatii legate de asta si chiar nu as aduce nimic nou ca si ”istorisire”! In schimb, un lucru mi se pare straniu, nu vreau sa acuz pe nimeni dar mi se pare straniu ca salvatorii ”lumii online” au fost de aceasta data CloudFlare adica cea mai mare companie de servicii de hosting in sistem cloud!

O fi oare o incercare de a directiona gazduirea de website-uri spre sisteme Cloud, de altfel cu mult mai sigure decat cele traditionale? Oare toata ”panica” asta a multor provideri sa nu fie tocmai adevarata?

In fond atacuri cibernetice sunt in aproape fiecare secunda, atacuri de blocare a serviciilor deasemenea(DOS, DDOS)! E adevarat, nimic atat de intens ca pana acum!

Indiferent de ce ar fi in spate, un lucru e cert si anume ca extrem, dar extrem de putini utilizatori de internet isi protejeaza calculatoarele cu solutii complete de securitate preferand doar variantele anti-virus (deja depasite se pare, in urma evenimentelor recente)! Problema si mai mare este ca multi se limiteaza doar la solutiile de securitate si automatismele acestora, uitand sa securizeze retele wireless (spre exemplu) sau pur si simplu sa foloseasca utilitatile Windows, Linux, MAC etc… pentru a intretine corect computerele personale!

Problema in sine este mult mai complexa decat s-ar crede, de fapt la baza atacurilor sta o disputa la nivel de business, pentru ca toata ”nebunia” a inceput dupa ce Spamhaus, unul din grupurile cele mai mari de lupta impotriva spamului, ar fi trecut in propriul blacklist emailurile livrate de Cyberbunker, o companie olandeza de servicii de webhosting, datorita motivului ca emailurile acestora ar fi spam! Actiunea asta, de buna credinta de altfel, s-a dovedit a fi prost inspirata, pentru ca in incercarea de a bloca ”spamul” trimis de Cyberbunker, cei de la Spamhaus au reusit sa incetineasca viteza internetului, supra-incarcand servere si oferind sansa crackerilor sa loveasca prin atacuri DOS si DDOS(consumarea resurselor unui server ofera oportunitatea de a specula orice bresa de securitate foarte rapid)!

Spamhaus justifica actiunea prin prisma faptului ca au dorit sa micsoreze numarul de atacuri spam tocmai impotriva propriului site!

Povestea a continuat cu interventia in forta a CloudFlare, multe dintre site-urile mari fiind trecute in sistem cloud, protejandu-le dar mai ales protejand traficul web! De fapt si Google, o alta mare retea de internet a facut acelasi lucru pentru a securiza traficul online!

Vina e undeva la mijloc, intre Spamhaus si Cyberbunker, insa esenta problemei este ca de fapt viitorul site-urilor web din punct de vedere al gazduirii sunt sistemele Cloud Computing! Ca fapt divers, de altfel, una din politicile pentru siguranta internetului ale IAB(Internet Arhitecture Board) prevede mutarea in sistem Cloud a majoritatii site-urilor!

In incheiere!

A fost sau nu atac? Sau totul se datoreaza tocmai ”paznicilor” si nu ”infractorilor” pentru ca de fapt au facut exces de zel protejand doar o ”usa” si nu toate?

Una peste alta, zilele trecute a fost consemnat cel mare mare atac cibernetic din istorie, atac ce aproape reusise sa stopeze serviciile de internet!

ps:

-pana la urma se pare ca se merita sa folosesti, ca webmaster, pentru site/blogul tau serviciile Cloud, indiferent de ce trafic ai avea! 😀

Mai multe info:

New York Times

CloudFlare Blog

Definitie Wikipedia pentru DOS si DDOS

Definitie Wikipedia pentru Cloud Computing