Iniţial, mi s-a părut noua reclamă BestJobs drept una dintre cele mai stupide idei pe care le-ar fi putut avea un om de Advertising. Mai ales pentru că reclama este copiată aproape la indigo de pe o reclamă japoneză la chips-uri.

Numai că, la câteva minute după, tot lovindu-mă de reclama asta pentru că a fost preluată de 1/4 din blogosfera şi distribuită agresiv pe Facebook şi G+, i-am dedicat puţin timp să-i analizez posibilul impact.

Şi, e drept, reclama va fi o lovitură de imagine pentru BestJobs. Acum contează care vor fi reacţiile pe reţelele de socializare (momentan cred că 80% dintre reacţii sunt negative, deci există premisele unui posibil viral).

Pe de altă parte, BestJobs va avea o expunere mediatică, câştigată, foarte mare datorită reclamei, care evident va ajuta la promovarea numelui dar si a activitătii companiei. Pe de altă parte, utilizatorii de online au tendinţa de a uita foarte repede astfel de cascadorii de PR/Advertising (vezi cazul F64) astfel că actualele reacții negative (ce ajută la propagare) vor dispărea în timp.

La partea cu plagiatul, nu e mare lucru de discutat. Nu au plagiat nimic (ba da), reclamele doar seamănă ca două picături de ploaie (sunt ironic, desigur). Nu cred că cineva din Japonia (de la firma ce a produs reclama iniţială) se va sesiza pe tema asta, mai ales că reclama e destinată doar în România.

Ca și creație a reclamei, nimic de zis. Te face atent, te amuză, asociezi rapid numele BestJobs cu niște adulți puși pe glume (nasol).

În concluzie, celor de la BestJobs le va reuşi cascadoria de PR/Advertising. Rezultatul va fi insă greu de gestionat, orice pas aiurea urmând a deveni unul „care strică tot”. Din păcate, reclama BestJobs este dovada clară că în România puţine lucruri pot fi originale şi că există o tendinţă din ce în ce mai mare de a copia şi adapta. Spun asta având ca argument şi recentul caz „Suge-o Ramona”, o carte inspirată parcă din Fifty Shades of Grey (eu zic că inspirat e putin spus).

*reclama bestJobs

*reclama originala