Toată situaţia asta din Ucraina tinde să contureze cât se poate de clar un fapt incredibil.

Ruşii, în speţă tot ceea ce înseamnă servicii secrete, demnitari şi politicieni deopotrivă, presă şi oricine altcineva mai orchestrează divizarea Ucrainei, ştiu să folosească mult mai bine puterea Social Media decât UE şi NATO. Din păcate asta se conturează.

Indiferent care este „conflictul de moment” creat, indiferent că este vorba despre o declaraţie a unui demnitar rus ori un articol publicat în presa rusească, impactul acestuia în Social Media este unul covărşitor. Aş putea spune chiar că devine viral în Social Media din intreaga lume.

Iar asta nu e deloc ok. Jurnaliştii din Marea Britanie, Germania ori Franţa au slăbit deja destul de mult ritmul în a prelua orice zvon apărut în presă rusească, drept dovadă a faptului că au picat de prea multe ori în plasa moristei mediatice ruseşti. Presa din România, în schimb, pare a fi în continuare naivă, ba’ chiar mai mult, accentuează şi dezvoltă în mod complet hazardat riscând să creeze panică în rândul populaţiei. Un nivel deosebit de mare al panicii create în rândul populaţiei de către presa din România a fost în perioada anunţării unei schimbări în documentele de recrutare în Armata Română.

Da, ştiu, trafic crescut, cititori mulţi, bani din reclame. Dar e desul de aiurea să fii păpuşă sau unealtă într-un domeniu pe care s-ar presupune că-l cunoşti şi, mai ales, ştii tot felul de trucuri pentru a capta atenţia.

Ideea generală este că în online este mult mai uşor să creezi conflicte. Dacă ar fi să înglobăm toate informaţiile şi articolele, toate comentariile şi părerile într-un „tot”, ceea ce ar reieşi destul de repede că şi numitor comun ar fi faptul că de la începutul lunii ianuarie şi până acum, în online, s-au desfăşurat deja câteva războaie mondiale.

Din păcate realitatea ne loveşte fix în plex. În timp ce cuvintele curg rapid în virtual, în timp ce tot felul de păreri sunt emise în mod mai mult sau mai puţin întemeiat, în tot acest timp la doar doi paşi de noi se întâmplă o lupta destul de dură între cei ce vor să fie liberi şi cei ce vor să aparţină cuiva.