Se intampla, din ce in ce mai des in ultimul timp, ca in comertul online din Romania sa aiba loc intamplari amuzante pentru unii si frustrante pentru altii, in ceea ce priveste folosirea continutului ce are drepturi de autor.

Din ce in ce mai multe magazine online apeleaza la videoclipuri ce nu le apartin, pentru a justifica in fata potentialilor clienti ca o eventuala alegere a unui produs de pe respectivele magazine ar insemna o alegere potrivita. Este vorba, in special, despre clipuri in care diferiti specialisti vorbesc despre beneficiile unor anumite tehnici, ingrediente, materiale etc. Nu este vorba de autenticitatea clipurilor si a ceea ce se sustine in clipuri, ci de faptul ca autorii nu si-au dat acordul ca acestea sa fie incorporate pe site-uri de comert online.

Diriguitorii magazinelor online preiau astfel de clipuri postandu-le ca mod de justificare pentru o eventuala alegere a unui produs. Numai ca, acele clipuri fac parte din acea categorie de continut ce are drepturi de autor asumate si care trebuie respectate.

Ce se intampla? -e simplu, autorul de drept afla ca videoclipul sau a fost incorporat intr-un site/magazin online, apoi il elimina. In majoritatea cazurilor, clipurile sunt postate initial pe Youtube, de catre autor, iar cei ce le incorporeaza mai departe le preiau ca atare, cu codul furnizat de Youtube. Ceea ce inseamna ca atunci cand clipul este sters, imaginea de brand a magazinului online risca sa devina una de tot rahatul. Se mai intampla ca respectivele clipuri sa fie descarcate (desi e interzis) initial de pe Youtube, din canalul autorului de drept, si urcate in alt canal. Insa rezultatul e acelasi, indiferent de situatie.

De ce, de tot rahatul? -pentru ca desi clipul este sters, frame-ul ramane pe site-ul unde a fost incorporat si cum verificarea clipurilor incorporate pare a fi ultima grija a administratorilor de magazine online, posibilului client care in cautarea sa de mai multe info apasa „play” pe acel frame ii este afisat textul „acest clip a fost sters de catre sau la solicitarea autorului sau de drept”. Ori o situatie de genul acesta stirbeste serios, cel putin asa ar trebui, din credibilitatea de care pretinde ca beneficiaza magazinul online.

Statistic, se pare ca magazinele online care folosesc astfel de „testimoniale” (pentru ca in fond la asta sunt folosite) sunt de fapt magazine online pirat. Iar informatia asta ar trebui sa fie folosita de utilizatorii ce obisnuiesc sa cumpere de pe diverse magazine online ca un mod de a verifica seriozitatea si profesionalismul celor de la care cumpara, putand fi astfel prevenite diverse situatii de inselaciune.