Ideea acestui articol isi regaseste radicinile in anumite discutii blogosferice din zilele trecute! Evident, nu esenta discutiei mi-a starnit curiozitatea ci mai mult replicile!

Una dintre replici a fost ca a folosi Cache pe un blog cu 20-30 de vizitatori pe zi este doar o prostie!

Nu ma intereseaza polemicile, dar pentru ca vreau sa lamuresc pe multi dintre cei ce chiar cauta explicatii reale si fondate despre acest subiect voi evidentia urmatoarele randuri!

Ce este Cache?

-Cache sau Memory Cache – este o colecție de date ce sunt o „copie la indigo” a valorilor originale stocate altundeva sau calculate mai devreme, unde operația de aducere din memorie a datelor originale este costisitoare….(definitie wikipedia)

-Cache reprezinta de fapt o copie statica  a datelor unui site, facand accesibil acel site de oriunde intr-un timp foarte scurt(de regula de cel putin doua ori mai scurt decat normal)!

Cine poate folosi Cache?

  • -oricine are un blog si mai ales oricine are host propriu!

De ce trebuie folosit Cache?

  • -primul motiv si cel mai important este ca Google PageSpeed, unul din factorii importanti in calcularea Pagerank ia in considerare cat de bine este intretinut si comprimat continutul unui blog(a se intelege varianta html a acestuia) si evident viteza de incarcare a paginilor, ori o incarcare rapida fara a sacrifica din continut se poate numai servind continut Cache in browser!
  • -al doilea motiv este acela ca prin folosirea pluginurilor Cache pur si simplu economisesti resursele propriului server, protejandu-ti site-ul si implicit serverul in momente de spam-flood, hacking etc….(una dintre cele mai frecvent folosite tehnici de hacking este flood, supraincarcarea serverului unui site, facandu-l sa cedeze si sa lase brese de securitate)!
  • -un al treilea motiv, extrem de important, este ca prin folosirea de pluginuri Cache nu va mai trebui sa renunti la continutul reprezentat de fotografii! Se stie ca fotografiile sunt de regula copiate si pe alte site-uri, unele preluand direct prin copy&paste imaginile si adresele url ale acestora, de unde rezulta ca blogul tau, serverul tau, vor trebui sa reziste si accesarilor de pe respectivele site-uri(se cheama hotlinking), pentru ca desi imaginea apare pe site-urile respective ea isi are de fapt gazduirea pe serverul tau!
  • -un al patrulea motiv, deasemenea foarte important, este ca pluginurile Cache securizeaza fisierele .htaccess, acordand blogului tau o mai mare siguranta impotriva atacurilor de hacking!
  • -un al cincilea motiv este protejarea memoriei RAM a serverului! Poti avea avea un pachet de hosting cu gazduirea de fisiere nelimitat, cu latime de banda nelimitata, insa daca serverul unde este gazduit site-ul are o memorie RAM mica, atunci restul nu mai conteaza, pentru ca totul depinde de cat de incarcata este memoria RAM, de aici pornind conceptul de cat de rapid raspunde cerintelor site-ul(este la fel ca la un PC personal, daca memoria RAM este plina, atunci computerul va incepe sa dea rateuri, sa se blocheze, sa se restarteze sau sa cedeze)

De ce este importanta comprimarea?

  • -pe langa motivele expuse mai sus, care sunt atribuite in special pluginurilor Cache, si care repezinta de fapt servirea unei copii a continutului html, blogul/site-ul mai are nevoie si de comprimare javascript, iframe, jquery sau mai pe scurt pentru orice cerere/accesare Ajax(toate acele ”jucarii instalate pe blog, de la facebook likebox, pana la lightbox pentru imagini, toate folosesc scripturi in java)!
  • -comprimarea scripturilor are ca rol, prin definitie, iutirea timpilor de incarcare ai blogului si evident protejarea resurselor serverului, in special a memoriei RAM!

Daca multora protejarea resurselor serverului li se pare putin lucru, motivand ca nu este nevoie atunci cand traficul este mic, adevarul este ca resursele trebuie protejate in permanenta, in principal pentru ca eviti sa cazi prada spam-flood si atacurilor prin supraincarcarea serverului! Ce se intampla cand serverul este supraincarcat din cauza site-ului tau? -Simplu, contul tau de hosting vine suspendat pana in momentul cand tu vei cere un upgrade de resurse!

Atentie insa, nici pluginurile Cache si nici cele de comprimare a scripturilor nu securizeaza blogul, chiar daca multe dintre ele securizeaza fisierele .htaccess, de unde rezulta ca instalarea unui plugin de securitate este imperios necesara!

Va povesteam acum cateva luni despre pluginuri pe care le recomand pentru un blog gazduit pe WordPress, in cele ce urmeaza voi enumera doar cateva pluginuri, pe care le consider bune pentru a completa functiile Cache si comprimare a scripturilor!

Pentru Cache:

  • -WP Super Cache- este cu siguranta cel mai stabil si lucreaza excelent;
  • -W3 Total Cach -este cel mai popular, dar lucreaza mult prea bine, cam in ”exces de zel” as spune, ucigand multe scripturi jquery sau intrand in conflict cu acestea!
  • -Real Static -”iute ca gandul” este atributul potrivit pentru cum lucreaza acest plugin, insa deasemenea anuleaza multe scripturi instalate!

Pentru comprimare cel mai potrivit si cel mai stabil s-a dovedit a fi BWP Minify!  Aditional se poate folosi VIHF Speed Up, un plugin ce construieste indexuri suplimentare in baza de date, usor de instalat si cu configurare automata la instalare, ce ”relaxeaza” presiunea impusa asupra bazei de date in momente de accesari repetate si frecvente pe pagini cu trafic sporit!