În Dacia s-a inventat scrisul, Einstein a fost dac, Nikola Tesla a fost dac, tot dacii au fost cei dintâi care au studiat astronomia ori algebra primitivă. Iar asta nu este tot, dacă „întrebi internetul” vei găsi cu siguranţă mii de astfel dovezi că dacii au fost cei mai cei dintre cei mai cei. Şi, sigur, dovezi ca cele prezentate de mine în începutul paragrafului, adică zero barat.

Însă, uluitor este că există oameni care asaltează online-ul cu astfel de predici, cu astfel de afirmaţii. Sigur, te poate încerca un sentiment de mândrie să afli că dacii, strămoşii noştri, au făcut atâtea. Că semintia lor a făcut atâtea.

Dar, pe mine mă nedumireşte o chestiune. Cum naiba s-a întâmplat ca o civilizaţie atât de avansată, precum cea prezentată de dacologi, a reuşit contra-performanţă de a fi depăşită net, rând pe rând, de romani şi orice alţi barbari care le-au mai trecut pragul?

Adică, sunt de acord, acolo unde există dovezi cât de cât edificatoare, cu teoriile dacologilor. Dar, serios vorbind, teoriile dacologilor de foarte multe ori se bazează pe simple speculaţii care se contrazic între ele iar dovezile edificatoare lipsesc cu desăvârşire.

Iarăşi, sunt de acord, istoria este făcută de cei ce mor şi scrisă de cei ce trăiesc. Dar nu ştiu cum naiba se face că din semintia dacilor am rămas doar noi, românii, cei care ne dăm cu stângul în dreptul.

Şi nu glumesc, ori poate că da, dar italienii sunt cu zeci de ani înaintea noastră, economic vorbind. La fel şi alţii. Toţi, conform dacologilor, îşi au rădăcinile în semintia dacilor.

Nu ar fi mai bine să încetăm cu prostiile astea şi să spunem lucrurilor pe nume?

Dacii au fost un popor paşnic, mult prea paşnic. Nu au avut nici chef şi nici poftă să-şi invadeze vecinii. Însă au fost atât de paşnici încât nici nu au ştiut replica atunci când vecinii, veniţi în vizită, au decis să le dea foc la casă. Pentru daci armura de soldat însemna un cojoc de oaie şi nişte zale de fier. Iar armele însemnau nişte arcuri de salcâm cu săgeţi de brad. Şi decât să se bată până la ultimul pentru a-şi goni invadatorii, au preferat să-i lase pe invadatori în casa lor, ştiind că oricum, toţi ca oameni avem un singur final, departe de bogăţiile cu care vrem să ne înconjurăm. Dacii şi-au lăsat invadatorii şi pe cei care le-au ocupat teritoriile să-şi ia cele de trebuinţă, cele după care veniseră, şi-apoi le-au dat bineţe. La fiecare în parte. E plină Câmpia Bărăganului de binetea oferită de daci invadatorilor, la fel şi Carpaţii ori Câmpiile Ardealului sau ale Moldovei.

Ceea ce încerc să subliniez este că ar trebui că cei în cauză, dacologii, să mai citească nişte cărţi despre cum să faci propagandă, despre cum să manipulezi masele. Sau să ia exemplul propagandiştilor ruşi, aia au făcut un clip, „ocupantul rus”, care i-a băgat în sperieţi pe români, deşi era adresat ucrainienilor.

*Conform dacologilor, dacii au fost o civilizaţie de care noi, urmaşii lor, ar trebui să fim mândri. Însă, zic eu, nu reuşim să fim prea mândri, ori nu arătăm asta cum trebuie, pentru că altfel ar trebui să vedem statui cu daci şi altundeva decât pe columna lui Traian ori pe porţile Milanului.