Culmea drepturilor de autor, sau cum confunda unii drepturile de autor asupra unor fotografii sau clipuri video cu drepturile de imagine!

Se da un exemplu:

-persoana x este prezenta la un eveniment public, fotograful y surprinde cateva instantanee foto cu persoana x si mai apoi publica respectivele fotografii pretinzand drept de autor asupra fotografiilor! Persoana x afla de fotografii, nu este deloc deranjata, insa le preia si le publica pe un cont personal de pe o retea de socializare (sau blog, sau publicatie). Fotograful y insa isi simte lezate drepturile de autor si solicita eliminarea acelor fotografii de pe respectivele conturi, pentru ca fotografiile ii apartin lui!

Exemplul nu este deloc fantezist, dimpotriva, s-a tot intamplat in ultima vreme, avand in  prim plan fotografi mai mult sau mai putin profesionisti!

Confuzia?…si partea cea mai amuzanta?

Fotografii nu stiu sau ignora deliberat faptul ca atunci cand pretind drepturi de autor trebuie mai intai sa se asigure ca au drepturi de imagine asupra persoanei (sau bunului privat) pe care-l fotografiaza, pentru ca nu poti pretinde drepturi de autor asupra unei fotografii atunci cand in acea fotografie apare o persoana (sau bun privat) de la care (pentru care) nu ai primit acceptul de a o fotografia!

Situatia este identica si pentru clipurile video, pentru ca, un alt exemplu, nu imi poti filma masina fara sa ai acceptul meu si mai apoi sa poti pretinde drepturi de autor asupra clipului, din simplul motiv ca in clip apare masina mea (privat) pentru a carei filmare tu nu ai primit acceptul! Acelasi exemplu este si cand o persoana este filmata, nu numai o masina (sau obiect)!

In astfel de situatii drepturile de autor se impart 50-50, atat cel care a realizat fotografia/clipul cat si cel care apare in fotografie/clip au drepturi de autor asupra produsului finit (fotografia/clipul)!

In incheiere:

-drepturile de autor nu sunt acelasi lucru cu drepturile de imagine, pentru ca mai intai trebuie sa ai drepturi de imagine pentru a putea pretinde drepturi de autor;

…sau cel putin asa e logic, intr-o lume cu o justitie oarba 🙂

*imagine: -via euronews.com