Da știu, cei de la guvernare repetă continuu că totul este roz și că economia României duduie. Și repetă atât de frecvent lucrul ăsta încât cel mai probabil și ei cred asta. Desigur, dacă au vreo noțiune despre economie.

Doar că lucrurile nu au cum să fie bine. Economia României nu duduie. Dimpotrivă. Economia României a început să intre deja în criză. Sectorul construcțiilor este ca de obicei, la începutul unei crize economice, primul afectat.

Startul crizei este dat de creșterea accelerată a ROBOR, de creșterea accelerată a inflației. De instabilitatea politică, din România. Și mai ales de schimbarea masivă a codului fiscal.

Ideea este simplă. Atunci când dobânzile sunt mari, creditarea scade. Când creditarea scade, nimeni nu mai cumpără locuințe. Constructorii vor intra în blocaj și vor trage după ei mii de furnizori. Și așa mai departe. Dacă mai luăm în calcul și inflația, ne dăm seama nu numai că o criză economică este inevitabilă, ci că a început în urmă cu 5 luni (după mărirea nejustificată a salariilor majorității bugetarilor), doar că primele efecte abia acum apar.

Desigur, era destul de previzibil că atunci când crești artificial și enorm de mult salariile în sistemul bugetar, se va produce inflație. Desigur, la fel de ușor de prevăzut era că dacă nu produci suficient cât să acoperi cheltuielile, trebuie să te împrumuți și că asta duce la cresterea dobânzilor de referință. Dar, cine să priceapă?!

Acum poate ar fi cazul să începem să pricepem de ce atâtea mii de oameni au ieșit în stradă în ultimul an și ceva. Mă refer la oamenii pe care liderul partidului de guvernământ i-a făcut recent șobolani, la un miting în urmă cu ceva timp. Asta deși majoritatea acestora sunt oameni ce lucrează în sistemul privat.

Și ghici ce, cei care susțin economia sunt cei din sistemul privat. Pentru că ei creează valoarea adăugată cu adevărat. Iar oamenii din sistemul privat au încetat să mai cumpere în același ritm ca acum 2-3 ani. Plus că foarte posibil, și reticența diasporei față de situația politică și de la guvernare să fi dus la o o blocare a fondurilor ce erau trimise în țară (amintiți-vă că românii din diaspora sunt cei mai importanți investitori ”străini”).