Știți ce înseamnă româneasca?

Româneasca înseamnă cam tot ce vrei să facă alții dar tu nu faci.

Româneasca înseamnă să fii tupeist dar în același timp să ai pretenția ca ceilalți să nu fie tupeiști. Înseamnă să fii nesimțit dar să ai pretenția ca ceilalți să fie civilizați, bine-crescuți. Și așa mai departe.

Româneasca înseamnă ipocrizie.

O ipocrizie care tinde să devină boală națională.

Altfel nu se pot explica toate cele întâmplate la Alegerile Locale de ieri. Pentru că, să fim serioși, dar numai democratică nu este alegerea unui primar, când acesta nu întrunește nici măcar 50% din voturile alegătorilor. Și cu atât mai mult, nu încape nici o discuție despre normalitate când primari ajung personaje ce și-au pierdut multe din drepturile cetățenești, pentru o oarecare perioadă de timp.

Româneasca mai înseamnă să consideri societatea, statul, în care trăiești drept un fel de boier ori proprietar absolut, care decide cine și cum are dreptul să trăiască, să mănânce și drept urmare este responsabil precum un părinte de soarta pruncului neștiutor și fricos, și atunci când sub forma unei șarade denumite absurd democrație, alegi să lovești în societate, în stat, fix ca un copil care încearcă să-și șantajeze, ignorant, părinții, pentru niște amărâte de bomboane.

Exemplele pot continua, metaforic sau nu. Ideea este că românii au mai demonstrat încă o dată că maturitatea nu vine pe măsură ce înaintezi în vârstă. Și nici responsabilitatea nu se asumă prin simplul like pe Facebook.

Așadar, pe viitor, când veți vedea un politician că minte cu nerușinare, gandiți-vă că ”face o românească”. Atunci când veți vedea pe cineva că vă încalcă ceea ce credeți că vă sunt drepturi, gândiți-vă că ”face o românească”.

La fel și atunci când cineva îți intră în față a semafor ori că nu-ți cedează trecerea.

Așa și acum, la alegeri. Am făcut cu toții o românească. Vrem o țară ca afară, dar fără să ne implicăm și doar să avem așteptări, nu și responsabilitate.